Hírek

2008.02.17. 10:52

Környezetvédő tüntetés a tisztább levegőért

Tisztább fővárosi levegőért tüntetnek vasárnap délután 2-kor környezetvédő és kerékpáros egyesületek. A tiltakozók a budapesti Károly körúton az Astoriától a Városháza elé vonulnak.

BAMA

A demonstrálók a városvezetők figyelmét akarják felhívni a súlyos légszennyezettségre, valamint fel akarják hívni a figyelmet a tömegközlekedés használatának fontosságáról, ezért a villamos síneken sétálnak majd végig. A Városháza téren tájékoztatást tartanak a fővárosi levegő minőségéről, és petíciót nyújtanak át Demszky Gábornak - tudta meg a Független Hírügynökség az egyik résztvevő egyesület elnökétől. Azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat minél hamarabb tegye meg a szükséges lépéseket a szállópor értékek leszorítása érdekében. A Magyar Kerékpárosklub vezetője, László János elmondta, egyik legfontosabb javaslatuk, hogy tegyék olcsóbbá a közösségi közlekedést, legyen egyenrangú a kerékpáros közlekedés, és csökkentsék az autók számát, elsősorban a belső városrészben, mivel a levegőben lévő káros anyagoknak körülbelül 60 százalékát az gépjárművek okozzák - tette hozzá.

A Critical Mass, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub, a Zöld Fiatalok, a Védegylet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Tavasz Egyesület tavaly fogtak össze, hogy együtt harcoljanak a főváros tisztább levegőjéért. Eddig már két, a mostanihoz hasonló Stop Szmog tüntetést is szerveztek. A Critical Mass honlapján olvasható felhívás szerint a szennyezett levegő elviselése a nagyvárosokban sem szükségszerű már. Világszerte számos példa bizonyítja, hogy rövid idő alatt elfogadható költséggel hathatós intézkedéseket lehet hozni a levegőszennyezés csökkentésére - fogalmaznak a felhívásban. A vasárnap délutáni demonstrációval azt követeli, hogy a Fővárosi Önkormányzat is haladéktalanul tegye meg ezeket a lépéseket. A szervezők több ezer résztvevőre számítanak. A következő megmozdulás az április végi Critical Mass kerékpáros felvonulás lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!