Hírek

2008.02.24. 06:01

Kiskertembe készül a tavasz

Olvasónknak kiskertje van új háza körül. Hamarosan itt a tavasz. A hölgy kérdezi, hogyan készítse fel az új évszakra a kertet. Eddig panelben élt, nem tudja, mi a teendő.

BAMA

A tél utáni takarítás a kiskertben is ugyanolyan fontos, mint mondjuk a lakásban. De arra is gondolhatunk, hogy pár hónapja a télre kellett a kertet felkészíteni. Most a tavaszra gondolva tesszük ezt. Ha beköszönt a tavasz, s vele a fagymentes időszak, nekifoghatunk a metszésnek – mondták el a Főkert Rt.-nél. Így befolyásoljuk a növekedést, és eltávolíthatjuk a sérült részeket. Mert a tél, még ha nem is volt nagyon kemény, bizonyára okozott károkat kiskertünkben. Igazítsuk tehát formára növényeinket, tüntessük el a beteg részeket. Ha a metszés felülete két centiméternél nagyobb átmérőjű, használjunk fasebkezelő szert. Különben a nyílt seb elfertőződhet.

Gyűjtsük össze a lemetszett gallyakat. Ha akarjuk, magunk komposztálhatjuk őket. Sokan ezt nem szeretik, mert a rothadó növénynek kellemetlen szaga lehet. Ráadásul, ha elvétünk valamit, könnyen visszafertőzhetjük a fákat. A gallyakat komposztáló telepre is elvihetjük. Budapesten a Főkert Rt.-nek a Keresztúri út 130-ban van ilyen létesítménye. Ha az elszállíttatás mellett döntünk, konténert kell rendelnünk.

A szakember a lemosó permetezést is melegen ajánlja. Megfékezhetjük vele a telkünkről kiinduló betegségeket. A művelethez permetezőgép kell. Ezt a munkát érdemes szakemberre bízni. A gyepet gyepszellőztetéssel vagy pázsittakarítással hozhatjuk rendbe. Ha bizonytalanok vagyunk, és még sosem ápoltunk kertet, bízzuk a dolgot szakemberre. Kétszáz négyszögöl tavaszi takarítását pár tízezer forintért már megrendelhetjük. Esetleg lessük el tőle a fogásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!