Hírek

2008.02.17. 06:01

Kinek ajánlhatom fel az 1 százalékomat?

Olvasónk az egyik budapesti gyermekkórháznak akarta juttatni személyi jövedelemadója egy százalékát. Az adóhivatal azonban visszadobta a felajánlást.

BAMA

Személyi jövedelemadónk egy százalékát elvileg bármely civil szervezetnek, alapítványnak felajánlhatjuk. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A feltétel az, hogy a szervezet legalább három éve be legyen jegyezve.

Ha ezek a feltételek megvannak, az adóhivatal nem utasíthatja vissza a felajánlást. Lehetséges, hogy azért tették ezt, mert a hölgy által megjelölt kórház, illetve alapítványa nem szerepelt a fenti szervezetek között. Az alapítványnak, szervezetnek valóban kérvényt kell benyújtania a fővárosi vagy körzeti bíróságon – erősítette meg Kovács Ilona könyvelő. (A bíróság gyakorolja a felügyeletüket.) Csak így kerülhet fel az említett listára, és így lesz belőle úgynevezett kiemelt szervezet. Szakértőnk például a Szent László Kórház intenzív osztályának ajánlja fel az egy százalékot.

A választásban segítségünkre lehet az interneten az adóhivatal weboldala, az apeh.hu. Ezen közzéteszik az érintett szervezeteket, adószámmal együtt. Ha a kedves olvasó nem találja meg itt az általa választott kórházat, nincs mit tenni. Csak a jegyzéken szereplőknek juttatható el a pénz. A kedvezményezett intézmény talán nem vette a fáradságot, hogy feliratkozzon a listára. Fontos jogszabály, hogy 1000 forinton aluli összeget nem lehet jóváírni, azaz felajánlani. Ez ugyanis annyira kevés, hogy az adóhatóság automatikusan a költségvetésbe utalja. Aki tehát minimálbér után adózik, hiába ajánlja fel az 1 százalékát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!