Hírek

2008.02.23. 14:03

Kincses flottát keresnek a Dunakanyarban

Mária királyné hajókaravánját hajókaravánját kalózok támadták meg a mohácsi vész után

Maros László

A mohácsi vész után, 1526-ban az özvegyen maradt Mária királyné teljes udvartartásával és ingóságaival Budáról Bécsbe menekült hajókaravánján. A konvojt a Dunakanyarban kalózok támadták meg és több hajót elsüllyesztettek. A tudósok szerint a majd félezer éves hullámsírban ma is felbecsülhetetlen értékek szunnyadnak, amelyek után egy régészcsoport márciusban kutatóexpedíciót indít.

„Felbecsülhetetlen értékek kerülhetnek elő, ugyanis abból a korból nem sok királyi hagyaték maradt ránk” – mondja Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze. „Az ország elveszett, s a későbbi uralkodók minden értéket pénzzé tettek, hogy a háborúkat finanszírozzák. De nem csak arany és ezüst leletek bukkanhatunk. A Duna vize konzerválja a fát, így bármilyen használati tárgy, vagy egy hajó olyan lelet lehet, amely egykor Mátyás király, vagy II. Lajos tulajdonában volt”–  mondja a szakértő.

Az expedíciót decemberben kezdte szervezni Tóth János Attila, miután az amerikai Hungaria Nostra Alapítvány tízezer dollárral, majd kétmillió forinttal támogatta az elképzelést. A pénzből gumicsónakokat és a folyómeder pásztázásához szükséges úgynevezett szonárokat bérelnek. A modern technológiával több tíz kilométeren pásztázzák a folyó medrét a roncsok után kutatva, az esélyes helyeket pedig önkéntes búvárok vizsgálják a 2-5 méteres mélységben.

A leletekre azért is jó esély van, mert bár félezer év alatt a folyók medre sokat vándorolhat, a hegyek miatt a Dunakanyarban ez nem történt meg, s a kavicsos mederfenék is megkönnyíti a kutatást. A közelmúltban pedig alacsony vízálláskor egy zátonynál előkerültek hajógerendák és egy iszkábaszög is, ez az ácskapocsszerű eszköz rögzítette egymáshoz a hajók gerendáit.

„Biztos vagyok benne, hogy komoly eredményt hoz a kutatás. Esztergom és Dömös között egy dereglye pontos hollétéről már van tudomásunk, illetve egy másikról is sejtjük, hol nyugszik. A bejelentéseket helyiektől kaptuk, a pontos helyszíneket pedig bizalmasan kezeljük” – állítja Tóth János Attila. Ez nem is meglepő, mert amikor Mária királyné kincse egy kicsit nagyobb hírverést kapott, megjelentek a környéken az amatőr régészek és a kincsvadászok is. A hírek szerint – a régészek szerencséjére – a kalandorok azonban semmit sem találtak.

Duna egyébként rendkívül gazdag leletekben a régész szerint. A folyó nem csak hajók, kikötők maradványait rejti, hanem elpusztított településrészleteket is őriz. Sőt, római kori emlékek is előfordulnak, s kis szerencsével a tavaszi expedíció ilyen kincsekre is bukkanhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!