Hírek

2008.02.19. 16:40

Jelentés a kis- és középvállalkozásokról

A négy év eredményét összegző két jelentés alátámasztja, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését illetően jelentős előrelépések történtek - mondta a szektor 2003-2004, illetve 2005-2006 évi helyzetéről szóló jelentés és határozati javaslat vitája elején a gazdasági államtitkár.

BAMA

Dióssy Gábor kiemelte: a vállalkozásoknak kifizetett, pályázati úton elnyerhető támogatások nőttek, a finanszírozási forráshoz jutást segítő eszközök bővültek, emellett új, a vállalkozások igényein alapuló pénzügyi konstrukciók jelentek meg. Az államtitkár szerint a szektor jelentőségét jól mutatja, hogy a hazánkban működő összes vállalkozás 99,8 százaléka mikro-, kis- és  középvállalkozás, számuk 2006 végére elérte a 677 ezret. Mint elhangzott, ez a vállalkozói kör az üzleti szférában foglalkoztatottak mintegy 72 százalékának biztosított munkahelyet, a bruttó hozzáadott értéknek pedig 52 százalékát állította elő. A kormány a vállalkozások fejlődését a beszámolási időszakban pénzügyi programokkal, az üzleti környezet javításával javította - hangsúlyozta Dióssy Gábor.

Kitért arra, hogy 1999-2006 között a kis- és középvállalkozások banki hitelállománya 460 milliárd forintról több mint 3200 milliárd forintra nőtt. Ebből az államtitkár azt a következtetést vonta le, hogy a szektor külső finanszírozása fokozatosan és jelentős mértékben javult.
Hozzátette: a javulásban komoly szerepet játszottak az állami szerepvállalással működtetett kedvezményes pénzügyi hitelkonstrukciók, például a mikrohitel-program, a Széchenyi-kártya, illetve a Sikeres Magyarországért vállalkozásfejlesztési hitelprogram. Az államtitkár közölte, hogy ennek során 2003-2006  között mintegy 74,400 vállalkozás részére összesen több mint 500  milliárd forint értékben történt hitelkihelyezés.

A Hitelgarancia Zrt. és az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ebben az időszakban közel 92 ezer kezességvállalási szerződést kötött, amelyekkel összesen 1040 milliárd forintnyi hitelhez vállaltak garanciát. Dióssy Gábor hangsúlyozta: 2004-től a korábbi hazai forrásból finanszírozott pályázatok szerepét jelentős mértékben átvették az Európai Uniós társfinanszírozásában meghirdetett pályázatok.  Beszámolt arról is, hogy 2004-2006 között, az első Nemzeti  Fejlesztési Terv keretében mintegy 12,600 kis- és középvállalkozás  részesült összesen több mint 192,5 milliárd forint értékű vissza nem  térítendő támogatásban. A vállalkozások fejlődését az államtitkár szerint a minisztériumok és állami hivatalok által meghirdetett pályázatok is segítették. 2003-2006 között az ezeken keresztül kifizetett támogatások összege 262 milliárd forintról 437 milliárd forintra nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!