Hírek

2008.02.13. 14:23

Illegális erdőirtás Piliscsabán

Büntetőfeljelentést tett két civil szervezet a Pest megyei főügyésznél természetkárosítás miatt, mert Piliscsaba mellett engedély nélkül kéthektárnyi erdőt irtottak ki - közölte a Piliscsabáért Egyesület elnöke szerdán az MTI-vel.

BAMA

László Erika elmondta: a Levegő Munkacsoporttal közösen fordultak a főügyészséghez, miután egy lakossági bejelentés alapján kiderült a nagyarányú természetkárosítás. Egy magánkézben lévő erdő értékes, 50 és 100 év közötti csertölgyei váltak a pusztítás áldozataivá. Az egyesület úgy tudja, hogy az egyik tulajdonos szállodát, vadászházat szándékozik építeni a kiirtott erdő helyén, ám a beruházáshoz eleve nem kapott hatósági hozzájárulást. Itt ugyanis egy olyan természetvédelmi területről van szó, amely a Budapestet körülvevő ökológiai háló része - tette hozzá.

Tóth Tivadar, Piliscsaba jegyzője az MTI-nek megerősítette: nem adtak ki építési engedélyt, és az illegális erdőirtás ügyében intézkedést kértek a hatósági eljárásra jogosult Fővárosi és Pest Megyei Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságától, ahonnan azt a választ kapták: február 20-án közös bejárást tartanak a területen. Csecserics István, Pest megye főügyész-helyettese arról tájékoztatta az MTI-t, valóban megérkezett a feljelentés, amelyet továbbítottak a hatáskörileg illetékes Budaörsi Városi Ügyészségnek, hogy vizsgálja meg a károkozás körülményeit. Amennyiben a  feljelentés megalapozott és a környezetkárosítás olyan mértékű,  amely nem teszi lehetővé az eredeti állapot visszaállítását, úgy  akár nyolc év büntetést is kiszabhat a bíróság - jegyezte meg a főügyész-helyettes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!