Hírek

2008.02.14. 13:13

IDF: tandíj csak valódi reformok mellett

Értelmetlen a felsőoktatásban tandíjról beszélni, amikor annak bevezetése kizárólag a jelenlegi, torz struktúrát konzerválná

mti

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) akkor tud egyetérteni a képzési hozzájárulás bevezetésével, ha az valódi reformokkal társul - közölte Lasztovicza Gábor, az IDF elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt.

Az ifjúsági szervezet vezetője szerint értelmetlen a felsőoktatásban tandíjról beszélni, amikor annak bevezetése kizárólag a jelenlegi, torz struktúrát konzerválná. Az IDF elvi szinten jogosnak tartja a hallgatói hozzájárulást, de csak valódi változtatások mellett.

Az IDF álláspontja szerint azt az ötmilliárd forintot, amit a kormány a népszavazásra különített el, az oktatás fejlesztésére lehetne fordítani, vagy közel egy év tandíj költségét lehetne belőle finanszírozni.

Lasztovicza Gábor hozzátette: arról senki sem beszél, mi van azokkal a "már-már a kádári korszakot idéző" jutalompontokkal, ami a mai felvételi rendszert meghatározza. Úgy vélte, az így a felsőoktatásba bekerülő hallgatók nem biztos, hogy be is fejezik tanulmányaikat, hanem pusztán "egy Magyar Bálinti szocialista tudásgyár tagjává válnak".

A felsőoktatásban tanuló hallgatók ma már nem úgy szocializálódtak, hogy ne tudnák, ez a népszavazás nem értük van, hanem egészen más politikai célokat szolgál - vélte az IDF elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!