Hírek

2008.02.13. 15:22

Felvétel készült az eddigi legtávolabbi csillagrendszerről

Az ezidáig ismert legtávolabbi galaxisról sikerült felvételt készítetni amerikai csillagászoknak. A felvételek a NASA Hubble és Spitzer-űrteleszkópjaival készültek.

BAMA

„A fekete-fehér kép homályos, mégis ez az emberi szem által valaha is látott legmesszibb és legősibb időkről szóló dokumentum” – mondta Holland Ford, az amerikai Johns Hopkins Egyetem csillagászprofesszora. Az A1689-zD1 jelű galaxist a hatalmas távolság miatt 13 milliárd évvel ezelőtti állapotában örökítik meg a képek. Számítások szerint ez az az idő, amikor a csillagrendszerek (ahogy a mi Tejutunk is) keletkeztek. Ezáltal jelentősen különbözik az idősebbektől, kisebb, és zavarosabb is. „Két középponttal rendelkezik, nem pedig eggyel, és éppen hatalmas mennyiségben képződnek benne a csillagok, éppen most alakulnak ki benne azok a nagy építőkockák, amelyek majd egy olyan galaxissá formálják jövőben, mint a miénk” – állítják a kutatók.

Óriási szerencse, és a kozmosz segítsége is kellett a felfedezéshez. A hozzánk közelebb fekvő csillagrendszerek a földi teleszkópok egyfajta természetes zoomjaként viselkednek. Az erős gravitációs mező elhajlítja a fényt e galaxiscsoportok felé, így közvetlenül mögöttük nagyított kép jelenik meg. Az A1689-zD1 esetében ez a valós fényénél tízszer erősebb fényt jelent. Ez a jelenség valamivel közelebbi objektumoknál akár százszoros élességet is jelenthet. Feltétel, hogy az ilyen természetes lencsesorozat pontosan a vizsgálandó tárgy elé kerüljön. Amikor nagyobb teljesítményű távcsövek állnak rendelkezésünkre, a most megtalált fiatal csillagrendszert kiválóan megfigyelhetjük általuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!