Hírek

2008.02.02. 16:34

Clintonnénak áll a zászló

Az elkövetkező kedden a világ az Egyesült Államokra figyel majd, ekkor tartják ugyanis több mint húsz szövetségi államban az előválasztásokat a demokrata és a republikánus szavazóknak. Az eredménytől függ, novemberben ki lehet a világ legfontosabb vezetője.

Farkas Károly

Novemberben nyolc év után megüresedik George W. Bush amerikai elnök irodája a Fehér Házban, kedden pedig nagyjából el is dőlhet, ki fogja átvenni a helyét. Február 5-én, ugyanis a demokraták 23, a republikánusok 21 államban tartanak előválasztásokat. A demokratáknál összesen 2084 küldöttet választanak a párt augusztusi jelölőkongresszusára, ahol a győzelemhez – és a hivatalos elnökjelöltséghez – 2025 küldött támogatására van szükség.

A republikánusok szeptemberi kongresszusán 1191 küldött támogatására lesz szükség a jelöltséghez, kedden ebből 1081 küldöttet választanak meg. Többek között most döntenek majd olyan jelentős államokban, mint California, ahol a Terminátorból lett kormányzó, Arnold Schwarzenegger igazgatja a világ harmadik legnagyob gazdaságát a legnagyobb népességű szövetségi államban. Nagyon nem mindegy tehát, hogy ki viszi el a pálmát a „szuperkedden.”

„A demokratáknál több okból is Hillary Clintonra fogadnék” – mondta lapunknak Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. „Clinton stábja szervezettebb, felkészültebb és ez nagyon sokat számít most, amikor nem egy, hanem 23 államban kell kampányolni. Ráadásul ugyan Barack Obama jobban áll a fekete lakosság körében, a keddi választások olyan államokban lesznek, ahol a spanyol ajkú lakosság aránya magasabb, márpedig a spanyol és az afro-amerikai népesség hagyományosan nem kedveli egymást” – jelentette ki. „Az is Hillary malmára hajtja a vizet, hogy kedden zárt szavazások lesznek, ahol csak a regisztrált szavazók vehetnek részt, szemben az eddigi nyílt választásokkal, ahol bárki voksolhatott. A bejegyzett demokrata szavazók között Clinton sokkal népszerűbb, Obamát inkább a függetlenek támogatják” – emelte ki Magyarics Tamás.

A republikánusok között nyíltabb a verseny, itt Mick Romney és John McCain is versenyben van, habár az utóbbi, aki vietnami hadifogoly múltjával az egyik leghitelesebb a szavazók szemében, szinte minden államban hajszálnyival vezet. Romney mellett ellenben az szól, hogy az összes jelölt közül ő testesíti meg a „kívülről jött embert.” Az Egyesült Államokban ugyanis Kennedy óta nem választottak meg hivatalban lévő szenátort elnöknek, ez a tudat pedig sokat nyom a latban a szavazók szemében.

Összességében a demokrata jelölteknek azonban nagyobb esélyük van elfoglalni az Ovális Irodát. A kezdődő gazdasági recesszió ugyanis egyértelműen nekik kedvez, csakúgy mint az Irakban és Afganisztánban terjedő erőszak, az ismét konfliktussal fenyegető balkáni helyzetről nem is beszélve. Ezért magyar szempontból sem mindegy, hogy ki irányítja a Fehér Házat. John McCain például határozottan oroszellenes, többször is kijelentette, hogy Moszkvát még a G8-ak közül is ki kellene zárni. Hillary Clinton enyhébben viszonyul az orosz befolyás növekedéséhez, külpolitikai főtanácsadója pedig az öreg rókának számító Richard Hoolbroke, aki – magyar felesége Kati Marton révén – tisztában van hazánk helyzetével és lehetőségeivel.

John McCain a nagy visszatérő

Az idén 72. életévét betöltő John Sidney McCain (ezen a néven egyébként a harmadik a családban) 1936–ban született, méghozzá a Panama csatornánál lévő amerikai haditengerészeti bázison. Négy gyermek édesapja, ezenfelül második házasságából két mostohafia van és egy gyermeket adoptált is. Az ifjú McCain követte a családi hagyományokat és a Haditengerészetben szolgált. 1967–ben, egy Észak–vietnami bevetésen gépét lelőtték. McCain súlyosan megsebesült, ám felgyógyult és túlélte a több mint öt év hadifogságot is. 1981–ben leszerelt és politikai pályára váltott. 1982-től tagja a Képviselőháznak, 1986-óta pedig szenátor. Az ő kezdeményezése volt a 2005-ben elfogadott, a hadifoglyok kínzását megtiltó törvény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!