Hírek

2008.02.25. 14:02

Büntetőperek a rendőrök ellen

Tagadta bűnösségét az a négy rendőr, aki ellen a 2006. őszi fővárosi zavargások kapcsán bántalmazás vádjával indult büntetőper a Fővárosi Bíróságon (FB) hétfőn.

BAMA

A vád szerint a négy rendőr 2006. október 23-ról 24-re virradó éjjel, az Erzsébet hídi barikád szétverése után a pesti Duna-parton intézkedés közben két hátrabilincselt kezű személyt ütött, rúgott, az egyik földön fekvőnek csizmával az arcába taposott. A rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel vádolja az ügyészség. A négy rendőr egybehangzóan tagadta bűnösségét, és a hétfői tárgyaláson tanúként meghallgatott két parancsnok is határozottan azt vallotta, törvénysértés, bűncselekmény nem történt. Az eljárás adatai szerint a sértettek a 2006. október 23-i budapesti rendezvényeken vettek részt, majd este az Erzsébet híd pesti oldalán emelt barikádnál nézelődtek. Mikor a rendőrroham szétverte a barikádot, a Duna-parton az Árpád híd irányába menekültek. Ekkor az egyik sértett tanúvallomása szerint egy szállodánál az eljárás során ismeretlenül maradt rendőrök hasra fektettek és bántalmaztak többeket, s paprikasprayt fújtak az arcukba és durván szidalmazták őket, mert állításuk szerint miattuk nem látták hetek óta a családjukat. Ezután az azonosíthatatlan elkövetők tovább mentek.

Ekkor két sértett, egy fiatal férfi és egy fiatalkorú leány segítségére sietett egy német-magyar állampolgárságú férfi, a szállodából vizet kértek, majd leültek egy padra. Ezután a sértettek vallomása szerint újabb tucatnyi rohamrendőr érkezett, igazoltatták  őket, a két férfi kezét hátrabilincselték és úgy bántalmazták, a  németnek a fejére magyar zászlót kötöttek. A német férfi nyomozati vallomása szerint hallotta, amikor a  rendőrök azt mondták, "fiúk itt be van kamerázva, menjünk!". Kérdésre a vádlottak elmondták, hogy az intézkedés alá vontak nem tanúsítottak ellenállást. A sértetteket ezután előállították és ellenük büntetőeljárás indult, amelyet azonban még a nyomozati szakaszban megszüntettek a hatóságok. Az elkövetők rohamsisakot viseltek, azonosító nem volt rajtuk, a sértettek jobbára nem tudták azonosítani bántalmazóikat, így a személyes büntetőjogi felelősség nehezen bizonyítható. A négy vádlott a második rendőri intézkedés végrehajtói közül került ki.

Arra a kérdésre, miért kellett előállítani a sértetteket, a vádlottak azt válaszolták, mert parancsot kaptak. Tanúként beidézett elöljáróik pedig arról beszéltek, hogy a barikádnál hasonló ruházatú személyeket láttak, illetve, hogy koszos volt az eljárás alá vontak keze, "ruházatuk pedig bűzlött a spraytől". Mire a bíró megjegyezte, hogy ennek oka lehetett akár a pár perccel korábbi ismeretlen rendőrök által elkövetett bántalmazás is. A 2006. őszi zavargások kapcsán bántalmazással vádolt négy rendőr ügyében újabb tanúk meghallgatásával áprilisban folytatódik a büntetőper a Fővárosi Bíróságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!