Hírek

2008.02.17. 14:30

Biztosítók: tíz év, megnégyszereződött bevétel

A hazai biztosítók díjbevétele az elmúlt 10 évben megnégyszereződött, a múlt év végén meghaladta a 930 milliárd forintot – tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

BAMA

A hosszú távú idősorok nyitó éve 1998, akkor 234,1 milliárd forintos díjbevételt értek el a biztosítók, ez növekedett 2007. végére 930,9 milliárdra. Ezen belül az életbiztosítási díjbevételek öt és félszer voltak magasabbak a múlt év végén, mint 10 évvel korábban, és 511 milliárd forintot tettek ki. A nem életbiztosítások területén csak háromszoros volt a növekedés: 143,3 milliárdról emelkedett a díjbevétel 419,8 milliárdra. Legnagyobb növekedést az életbiztosításokon belül, a befektetési egységekhez kötött biztosítások érték el. Az induló 15,5 milliárdhoz képest több mint huszonkétszer nagyobb a múlt évben elért 338,8 milliárd forintos díjbevétel. Tavaly az életbiztosítások kétharmada volt unit-linked, míg 10 évvel korábban mindössze a hatoda.

A casco biztosításokból származó díjbevétel 10 év alatt megháromszorozódott, a múlt évben 101 milliárdot tett ki. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás 52,4 milliárdról 118,4 milliárd forintra emelkedett, a növekedés 2,3-szeres. A tűz- és elemi kockázatokra kötött biztosítások díjbevétele növekedett legdinamikusabban a nem-életbiztosításokon belül. A 18 milliárdos díjbevételből 75,5 milliárd lett egy évtized alatt. Az egyéb vagyoni kockázatokra kötött biztosításokból származó bevétel viszont 25 milliárdról 54 milliárdra emelkedett, itt a növekedés alig több mint kétszeres.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!