Hírek

2008.02.13. 10:38

Biológiai eszközökkel segítené a gyerekvállalást az MDF

Az MDF továbbra is családbarát környezetet szeretne, ennek érdekében a párt egyebek mellett biológiai eszközökkel segítené a gyermekvállalást - hangsúlyozta Pusztai Erzsébet szerdán az MTI-nek.

MTI

"Nem szabad tovább halogatni a családbarát környezet kialakítását. Olyan programot kell létrehozni, amely egyrészt tükrözi a társadalomban felmerülő igényeket, másrészt konszenzust alakít ki az illetékes civil és politikai szereplők között" - emelte ki közleményében az ellenzéki párt népjóléti kabinetjének vezetője. Pusztai Erzsébet szerint számos európai példa igazolja, hogy az  átgondolt kormányzati politika nagyban befolyásolhatja és akár meg is állíthatja a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat. Hozzátette: jól látható, melyek azok a területek ma Magyarországon, ahol gyökeres változtatásokra lenne szükség. Az MDF úgy látja, a gyermek épsége és egészsége érdekében a gyermekvállalást biológiai eszközökkel is segíteni kell, emellett támogatni kell a gyermekgondozás alatt otthon töltött éveket, el kell indítani a netmama programot.

Létre kell hozni a családi háztartásvezető munkakört és a vállalatokat érdekeltté kell tenni a részmunkaidős foglalkoztatási  rendszer kialakításában, illetve meg kell teremteni a távmunka lehetőségét is - közölte Pusztai Erzsébet. Kitért arra is, hogy több bölcsödére és óvodára van szükség és bővíteni kell a családsegítő központok hálózatát. Az MDF szerint az önkormányzati fejlesztések, a közlekedés, vendéglátás és turisztikai lehetőségek kialakításakor is figyelembe kell venni a családok érdekeit. A Központi Statisztikai Hivatal január végi adatai szerint tavaly - novemberig - kevesebb gyermek született és több lakos halt meg, mint az előző év azonos időszakában, így a természetes fogyás nagyobb volt, mint 2006 januárja és novembere között. A házasságkötések száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy 9 százalékkal volt alacsonyabb. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 millió 51 ezer fő volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!