Hírek

2008.02.24. 14:47

A szerbek nekimentek Washingtonnak

Vojislav Kostunica szerb kormányfő felszólította vasárnap az Egyesült Államokat, hogy nyilvánítsa semmissé döntését Koszovó függetlenségének elismeréséről

mti

Vojislav Kostunica szerb kormányfő felszólította vasárnap az Egyesült Államokat, hogy nyilvánítsa semmissé döntését Koszovó függetlenségének elismeréséről.

"Az Egyesült Államoknak meg kell semmisítenie döntését egy ál-állam elismeréséről Szerbia területén" - mondta Kostunica az RTS állami tévétársaságnak adott nyilatkozatában. A kormányfő szerint Washingtonnak lehetővé kell tennie, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa erősítse meg 1244-es koszovói határozatát, amely szavatolja Szerbia szuverenitását és területi egységét, mert - mondta - ezáltal a Balkánon újra érvényessé válnának a nemzetközi jog alapvetései és az ENSZ alapokmánya.

"Ellenkező esetben folytatódni fog az erő politikája, s csak elmélyül az a válság, amely aláássa az egész világrend alapjait, s nem csak a Balkánon fenyegeti a békét és a stabilitást" - mondta Kostunica, aki méltatta azokat az országokat, amelyek nem ismerték el Koszovó függetlenségét.

Az 1999. nyarán hozott BT-határozat szabályozta a tartomány jogállását az ENSZ felügyelete alatt, és Jugoszlávia - illetve a jogutód Szerbia - részévé nyilvánította Koszovót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!