Hírek

2008.02.15. 11:48

A Fidesz reméli, hogy jövőre elkészül a brüsszeli 56-os emlékmű

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőinek reményei szerint még az idei év végén, de legkésőbb a jövő év elején Brüsszelben felavathatják az 1956-os magyarországi forradalom emlékművét - mondta Schmitt Pál pénteken Budapesten.

MTI

Ha szerencsénk van, akkor az 1956-os évfordulóra felavathatjuk a szobrot Brüsszelben, a Leopold parkban - jelentette ki a fideszes (néppárti) politikus sajtótájékoztatón. Hozzátette: kezdeményezésük célja, hogy az EU fővárosában, az unió intézményeinek otthont adó Schuman-negyedben méltó és maradandó emléket állítsanak az 1956-os forradalom hőseinek.

A megvalósítás érdekében a képviselőcsoport már felvette a kapcsolatot Brüsszel város önkormányzatával, és megkezdődött a szponzorok keresése is. Schmitt Pál közölte: az Európai Parlament fideszes képviselőcsoportja és a Szabad Európa Alapítvány közös pályázatát fiatal művészek számára hirdették meg. A pályázati kiírás szerint cél volt, hogy az elkészülő alkotás hangsúlyozza ki az 1956-os forradalom hősiességét és az emberek szabadságvágyát. Fontos annak a kifejezése is - folytatta az EP-képviselő -, hogy a forradalmat bár leverték, hosszú távon mégis győztesnek tekinthető, hiszen az akkori eseményeknek döntő szerepe volt a közép-kelet-európai kommunista rendszer bukásában.

Mint a fideszes politikus elmondta, a pályázat nyertese Szanyi Borbála szobrászművész alkotása lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!