2008.01.04. 18:48
Tovább drágul a kenyér és a tej
Várhatóan 12-15 százalékkal próbálja meg emelni az árakat idén a sütőipar – közölte Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A vállalkozások már az év elején elkezdik a tárgyalásokat a kereskedelmi partnereikkel.
A drágítás folyamatos lesz: a pékek olyan ütemben igyekeznek megvalósítani elképzeléseiket, ahogy a ma érvényes szállítási szerződések lejárnak. Most elsősorban a minimálbér-emelés okoz árnövelési kényszert, mivel átlagosan 10,7 százalékos többletterhet ró a cégekre.
A tejipar várhatóan szintén 12-15 százalékos drágulást jelent be az év első hónapjaiban – tudta meg a Világgazdaság Mélykúti Tibortól, az Alföldi Tej (AT) Kft. ügyvezető igazgatójától. A vállalkozás már megkezdte az ártárgyalásokat a kereskedőkkel. A növelést az indokolja, hogy a tejfelvásárlási árak az első negyedévben tovább emelkednek, és elérhetik a literenkénti 92–100 forintot, szemben az elmúlt év végi 75–85 forinttal. A tejipar már tavaly is tizenöt-tizennyolc százalékkal drágította a termékeit, szintén az alapanyagárak növekedése miatt. Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a tejárak a megelőző években csökkentek, így az eddigi változások jórészt visszarendeződésnek tekinthetők.
A kereskedelmi láncok félreértelmezik az év eleji kisebb keresletből származó relatív túlkínálatot, és most jelentős, egyes baromfitermékeknél húsz-huszonöt százalékos akciókat indítanak – állapította meg Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. A baromfiiparnak tavaly október-novemberre tizenöt-húsz százalékkal sikerült növelnie az átadási árait, de a következő hetekben ismét visszaeshetnek a felvásárlási árak. Már ma több termelő visszafogja baromfi-telepítéseit, mivel megugró takarmányköltségeit az átvételi árak csökkenésével nem tudná kigazdálkodni. E tendencia már a húsvéti időszakra áruhiányt idézhet elő, április-májusra pedig újra jelentős dráguláshoz vezethet.