Hírek

2008.01.17. 18:09

Korrigál az MSZP

A „józan észre” kíván hatni az MSZP kampánya, hogy „eloszlassa a tévhiteket és a féligazságokat”. A Fidesz újabb frontot akar nyitni: megerősítő népszavazást kezdeményez a parlamentben az egészségbiztosításról.

Éber Sándor

„Nem háborúzni és gyűlölködni akarunk, hanem korrekt tisztességes tájékoztatást adni” – mondta tegnap az MSZP népszavazási kampányáról Juhász Ferenc. A párt elnökhelyettese azt ígérte: minden eszközt bevetnek, hogy eloszlassanak több tévhitet és hazugságot, főként az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban. Az MSZP népszavazási kampányának koordinátora szerint a szocialisták hibáztak abban, hogy a tévhitekre és a féligazságokra nem reagáltak kellőképpen. Van mit javítaniuk a kommunikáción, mivel még saját frakciójukon belül sem mindenki értette meg a változások lényegét.

A szocialisták mától sajtóhirdetéseket jelentetnek meg, televíziós reklámokat azonban nem fognak alkalmazni, hogy hassanak a „józan észre”. Tájékoztató füzeteket és kiadványokat adnak ki, internetes oldalakat készítenek, rendezvényeket, találkozókat szerveznek, telefonos zöldvonalat üzemeltetnek majd. Juhász nem határozta meg pontosan, mennyibe kerül majd a kampány. Annyit mondott: az MSZP egymilliárd forintos költségvetési keretéből legfeljebb 200 milliót tudnak erre a célra áldozni.

A szocialista párt elnökhelyettese azt már jó eredménynek könyvelné el a referendumon, ha a tandíjat, a kórházi napidíjat és a vizitdíjat elutasítók arányát jelentősen mérsékelni tudnák. Juhász kiemelte, hogy a népszavazás nem egy újabb választási forduló, nem lehet vele kormányt buktatni.

„Állandóan azt hallom, hogy a népszavazás eredménye nem érinti majd a kormány működését. Ez olyan cinikus hozzáállás, hogy tán már kampányolni sem kellene ellene” – reagált Juhász szavaira a Fidesz népszavazási kampányfelelőse. Tarlós István kijelentette: az MSZP nem csak hazudozik, s nem csupán érzéketlen, de semmibe veszi a népszavazás intézményét, vagyis magát a népet is.

A Fidesz frakcióvezetője tegnap már internetes naplójában megírta, hogy pártja megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási törvényről az Országgyűlésben. Ezt a Fidesz háromnapos siófoki elnökségi ülése után is bejelentették.

Navracsics Tibornak nincs kétsége afelől, hogy a lényegében változatlan törvényt az MSZP ismét megszavazza. Ám a Fidesz úgy véli, hogy a döntés jogát „vissza kell adni a népnek”, ezért él a a Fidesz a jogszabály adta lehetőséggel.

Az Országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni. Ha az Országgyűlés elrendelte a törvény népszavazásra bocsátását, a törvényt akkor kell a köztársasági elnökhöz aláírásra megküldeni, ha azt a referendum megerősítette.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és más civil szervezetek ugyancsak tegnap jelentették be, hogy törvényt megerősítő népszavazás kiírását kérik a kormánytól. Az egészségbiztosítás részleges privatizációját ellenző civilek azt mondják, a február 11-i végszavazásra mindenképpen összegyűjtik a szükséges 200 ezer aláírást az Albert házaspár kérdésének népszavazásra bocsátásához, amely eltörölné a már életbe lépett törvényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!