Hírek

2008.01.17. 06:14

Cincogott a magyar uborkásüveg a bevásárló kosárban

Egérlábat találtak egy Magyarországon gyártott uborkásüvegben Szlovéniában. Az érintett cégek egymásra mutogatnak, a rágcsáló pedig a hazai konzervipar tekintélyét cincálhatja meg.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A szlovén Egészségvédelmi Intézet egyik munkatársa szerint előfordul, rágcsáló téved a futószalagra
[/caption]Egérlábat találtak egy magyar uborkásüvegben Szlovéniában – adta hírül a Népszabadság. Az eset még karácsony előtt történt, ekkor tette kosarába egy gyanútlan ljubljanai hölgy a Mercator szlovén áruházlánc egyik üzletében az „állati fehérjével” dúsított csemegét, amit az ünnepi asztalra szánt. A pórul járt vásárló lefényképezte a savanyúságos üveget, és elküldte egy ottani internetes portálnak, januárban pedig már szinte az egész szlovén sajtót bejárta a cincogó magyar uborka híre.

A Mercator az ügyet követően levetette a polcairól a magyar savanyúságokat, és részletes vizsgálatot rendelt el. Felmerült a gyanú, hogy a kisegér többi testrésze szintén üvegekbe kerülhetett. A szlovén Egészségvédelmi Intézet egyik munkatársa szerint az esetben nincs semmi rendkívüli. Vivijan Potocnik szerint előfordul ugyanis, hogy rágcsáló téved a futószalagra. Az áruházlánc ennek ellenére perre készül az uborka magyar szállítója, a Horker Kft. ellen. Horváth Norbert, a Győr melletti Koroncón található családi vállalkozás egyik vezetője a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy ez az uborkaszállítmány tulajdonképpen nem is a saját termékük volt. Mivel a Mercator egész megrendelését nem tudták teljesen saját erőből biztosítani, elmondása szerint a Parmen Kft.-től vásárolt áruval egészítették ki azt. „Minden üvegen van egy nyomonkövethetőségi kódszám, ami alapján egyértelmű a helyzet” – mondta a lapnak Horváth.

Állítását szerdán közleményben cáfolta a Parmen Kft. Eszerint a debreceni székhelyű Parmen Kft. nem folytat egyáltalán konzervipari tevékenységet, és semmilyen kapcsolatban nem állt a Horker Kft.-vel. Kiderült, hogy a cégcsoporthoz tartozó Parmen Konzervipari Zrt. értékesített termékeket a Horker Kft.-nek. A cégvezetők állítása szerint a konzervüzem megfelel a legmagasabb szintű élelmiszer-biztonsági és higiéniai feltételeknek. „Ezért teljes biztonsággal kijelenthetjük, hogy a reklamált uborka késztermék nem a Parmen Zrt. üzeméből származik” – áll a közleményben. Mindenki egymásra mutogat tehát és csupán egy a biztos: egér volt a magyar uborkában.

Az egérláb árthat a magyar konzervipar tekintélyének

„Egyedinek kell tekinteni ezt az esetet, nem kell attól tartani, hogy ezentúl gyakran találkozhatnak a vásárlók hivatlan vendéggel a konzervekben – nyilatkozta kérdésünkre Cseh László, a Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A szakember szerint szigorú minőségbiztonsági tanúsítvánnyal, rendszeresen ellenőrzött HACCP rendszerrel és zárt technológiával dolgozik minden magyar konzervgyár, éppen a hasonló veszélyek és kockázatok elkerülése érdekében is. Így véáleménye szerint csupán egy fatális véletlen következtében kerülhetett a rágcsáló a savanyúságba. Cseh László nem tart attól, hogy a történtek megrendítenék a 80-90 százalékban exportra termelő magyar konzervipar piacait, bár nyilvánvalóan az eset nem is használ az ágazat tekintélyének. Különösen annak fényében, hogy a magyar konzervkivitel jelentős részét éppen az uborkakészítmények teszik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!