Hírek

2007.11.25. 17:26

Támadás a fehér vászon ellen

BAMA

A franciaországi Avignon város bírósága ítéletet hirdetett a „képcsókperben”. Egy kambodzsai származású fiatal nőt, aki júliusban vörösre rúzsozott ajkával szenvedélyes csókot nyomott Cy Twombly amerikai festő makulátlan fehér 2x3 méteres vásznára, 1500 euró (382 ezer forint) kártérítés megfizetésére és száz óra közmunkára ítélte. A fiatal elkövető szerint gesztusát „szeretet sugallta”, ajaklenyomatával, vélte, „a kép még szebb lett, mint volt”.

Ahhoz képest, amit eredetileg követeltek az érintettek, a csóktámadó aránylag olcsón úszta meg az ügyet. A kép tulajdonosa, Yvon Lambert 2 millió eurót (napi árfolyamon csaknem 510 millió forint) követelt, mivel ilyen eszmei értéken tartották nyilván a festményt. A bíróság ennek fél ezrelékét ítélte meg, Lambert a kártérítésből ezer eurót kap.
A galéria 33 440 eurót követelt a festmény restaurálására, de csak 500-at ítélt meg számára a bíróság. A galéria ügyvédei fellebbeztek. Az ügyészség a maga részéről 4500 euró bírság kiszabását javasolta továbbá azt, hogy a támadót küldjék „állampolgársági tanfolyamra”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!