Hírek

2007.11.22. 18:07

Reformdüh és sztrájkhullám

Alig lábalt ki az ország a vasutasok sztrájkjából, máris következik az újabb: jövő kedden az összes Volán-társaság dolgozói szüntetik be a munkát.

Farkas Károly

„November 27-én kedden újabb sztrájk várható, ezúttal az országban működő 24 Volán-társaságnál lehet kétórás munkabeszüntetés, a vezetett jármű típusához kötött korkedvezményes nyugdíj elleni tiltakozásul” – közölte Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke. Jelenleg még nem tudható, melyik társaságnál mikor sztrájkolnak, ráadásul az elégséges szolgáltatásról sem sikerült még megállapodni. Van olyan társaság, amelyik üzemkezdettől – fél négytől – sztrájkol két órán keresztül, de lehet olyan is, ahol reggel 5-7 óra között, azaz a legforgalmasabb időszakban szünetel a munka.

A sztrájkhullám egyre súlyosabban érinti a munkáltatókat. A szerdai munkabeszüntetés például negyedmilliárdos kárt okozott a MÁV-nak. A vonalakon csak csütörtök hajnalra állt helyre a forgalom, a hatórás vasutas sztrájk alatt összesen 41 személyszállító és 6 tehervonat közlekedett a menetrendszerinti 1300 járatból. „A MÁV csoportnál 3883-an nem vették fel a munkát a 11207 szolgálatra vezényelt munkavállaló közül” – közölte Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ugyan egyelőre beadta a derekát, de a jelek szerint a felbőszült szakszervezetek nem elégszenek meg a szárnyvonalak bezárásának elhalasztásával. „A vasúti szárnyvonalaknál sokkal fontosabb az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás privatizációjának kérdése” – fogalmazott Gaskó István. A LIGA Szakszervezetek elnöke szerint folytatni kell a tiltakozást.

Hasonlóan fogalmazott lapunknak Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. „Részt vettünk a november 10-én, a Miniszterelnöki Hivatal előtt tartott megmozduláson, és október 25-én a Mozdonyvezetők Szövetségének két órás sztrájkjával mi is tiltakoztunk az egészségbiztosítás és a nyugdíjreform ellen, ám mivel politikai pártok is ólálkodtak a szerdai munkabeszüntetés körül, úgy döntöttünk, hogy szolidaritást vállalunk a sztrájkolókkal, de nem csatlakozunk” – jelentette ki a szakszervezeti vezető. Ugyanakkor Borsik nem zárkózott el attól, hogy december 17-éig, mikor a Parlament szavaz a módosításokról, még egy sztrájkban vegyenek részt.

„Bármennyi ideig, akárhányszor sztrájkolhatnak, ebben a tekintetben nincs korlátozás” – jelentette ki lapunk kérdésére Fodor T. Gábor munkajogász. „Arra ugyan itthon még nem volt példa a rendszerváltás után, hogy a kormány intézkedései ellen ilyen széles körű sztrájkhullám indult volna, de ennek jogi akadálya nincs” – mondta a szakértő. Fodor T. Gábor szerint teljesen természetes, hogy ilyen esetekben az állami cégek munkavállalói szüntetik be a munkát és hogy egyes politikai erők támogatják a tiltakozásokat. „Mivel a tiltakozás a kormány intézkedései ellen folyik, természetes, hogy az ellenzék támogatja.” – tette hozzá.

A koalíciós pártok a jelek szerint nem értenek egyet a munkajogásszal. „Az MSZP nevében felszólítom a Fideszt, hogy a népszavazás után ne sajátítsa ki a munkavállalói érdekképviselet demokratikus intézményét is” – fogalmazott Nyakó István, a párt szóvivője. Az SZDSZ is a sztrájk ellen foglalt állást, Horn Gábor ügyvivő és Sándor Klára országgyűlési képviselő azt nehezményezte, hogy a sztrájkhoz csatlakozott 150 iskolában egy nappal később kezdődnek a tanítási szünet. „Ne a gyerekeket büntessék, nem ők döntöttek úgy, hogy sztrájkolnak” – áll a párt közleményében.

Operatőrt fogtak oszlatás alatt a rendőrök

Előállították az RTL Klub egyik operatőrét is a rendőrök a szerda esti tömegoszlatás során. A férfi kamerájával a rendőrök és a tüntetők közé keveredett és véletlenül elesett. Az egyenruhások átszaladtak rajta, majd egy rendőr a hátára ült és megbilincselte. Amikor a rabomobilban kiderült róla, hogy televíziós operatőr, egyből levették róla a bilincset és szabadon engedték. Az Index újságíróit is igazoltatták, lapunk munkatársát pedig elzavarták a helyszínről az intézkedő rendőrök. Az újságírókon kívül összesen négy személyt állítottak elő az egyenruhások, egyikük egy körözött zsebtolvaj. Egy esetben hivatalos személy elleni erőszak, három esetben pedig jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!