Hírek

2007.11.30. 14:21

Rákkeltő az éjszakai műszak?

Akárcsak az UV-sugarak, vagy a benzingőz, az éjszakai műszak is hamarosan a rákkeltő tényezők közé kerül – írja az AP hírügynökség.

Tibay Gábor

A korábban egyszerűen bolondságnak minősített felvetés azután került ismét a tudósok látóterébe, hogy egy kutatás kimutatta: magasabb a mell- és prosztatarákos megbetegedések előfordulási aránya azok között, akiknek munkaideje napnyugta után kezdődik. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a jövő hónapban bővíti a „vélhetően rákkeltő” listát az éjszakai munkavégzéssel. A tudósok nem állítják, hogy az éjszakai műszak rákot okozhat: számos egyéb tényező teheti hajlamosabbá a betegségre az éjszakai munkát végzőket. A tudósok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra: az éjszakai munkavégzés felborítja az ember életritmusát, megzavarja a biológiai óráját. A melatonin nevű, a rákos sejtek fejlődését gátló hormon ugyanis jellemzően éjszaka termelődik.

Ha az elmélet helyesnek bizonyul, az munkavállalók százmillióit érintheti világszerte. A föld fejlett országaiban dolgozó népesség húsz százaléka végez ugyanis éjszakai munkát. Az összefüggésre először 1987-ben mutatott rá Richard Stevens, a connecticuti orvosi egyetem onkológia-professzora: cikkében a mellrák és a nappalok-éjszakák változásának összefüggésére hívta fel a figyelmet. A mostani vizsgálati eredmények túlnyomórészt az egészségügyi dolgozók és a repülőszemélyzet körében végzett felméréseken alapulnak, így további, jóval szélesebb körű vizsgálatokra lesz szükség az elmélet helyességének vagy helytelenségének bizonyítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!