Hírek

2007.11.27. 19:38

Öt százalékos lesz a jövő évi nyugdíjemelés mértéke

Az Országgyűlés 14 milliárd forint többlettámogatásról döntött a jövő évi költségvetés szavazásakor - mondta Veres János pénzügyminiszter, a 2008-as költségvetés főszámainak megállapítása után.

Sz. B.

Az önkormányzatoknak 10 milliárd forinttal, az egészségügyre 1,3 milliárd forinttal jut több - közölte a pénzügyminiszter. Veres János azt mondta, pénzforgalmi szemléletben 4,4 százalékos lesz jövőre a hiány. Emelkednek a nyugdíjak: az öregségi nyugdíjra 1,5 milliárd forinttal, a rokkantsági és a baleseti-rokkantsági nyugdíjra 598 millió forinttal, a hozzátartozói nyugellátásra 318 millió forinttal, a tizenharmadik havi nyugdíjra fordított kiadások 201 millió forinttal növekednek. Korábban arról volt szó, hogy 2008-ban 4,9 százalékos nyugdíjemelés lesz, ám a tegnap elfogadott módosítás alapján az emelés mértéke 5 százalékra nő. Az előrehozott nyugdíjazás szabályairól is döntöttek. A törvénymódosítás szerint a férfiak legkorábban 60 éves korukban mehetnek választhatják ezt, a nők 2009 és 2012 között 59 évesen, 2013-tól 60 évesen kérhetik ugyanezt.
 
A képviselők megszavazták az ellenzék által javasolt, a köztestületi tűzoltóságok támogatásával kapcsolatos 200 milliós támogatást. Veres János elmondta: nem áll szándékukban adót emelni. Egyetértenek a jegybankkal, miszerint 2007-ben magasabb infláció lesz, és hogy az idén kisebb lesz a GDP-növekedés annál, mint amit eredetileg gondoltak.

Szociális válságot jósol a jövőre Varga Mihály, a Fidesz alelnöke: "Amikor egy év alatt 20 százalékkal nő az emberek hitelfelvétele, viszont a következő évben nem látszanak azok a források, amivel a hitelfelvételi növekedés lelassulna, akkor ez az év nyilvánvalóan sokkal nehezebb lesz az emberek számára" - nyilatkozta a szavazás előtt.

Sz. B. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!