Hírek

2007.11.15. 16:32

Orkán csavarta ki a fát, ami összetörte a kocsimat

Olvasónk az autójával egy fasorban parkolt. A hirtelen jött vihar kidöntött egy fát, amely a járműre zuhanva összetörte azt. Ki viseli ilyenkor a felelősséget? – kérdezi az elkeseredett hölgy.

Rados Virág

Lehetséges, hogy a felelősség a fák fenntartóját (tulajdonosát) terheli – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez más eset ugyanis, mint mondjuk a szökőár okozta természeti kár. Arról nem tehet senki, ha cunami pusztít. Úgy is mondhatjuk: az ilyesfajta természeti katasztrófa kiszámíthatatlan.

A vihar azonban általában csak odvas, öreg fákat szokott kicsavarni. Vagy olyanokat, amelyeket nem elég kötött földbe ültettek. Ezeknél figyelemfelhívással, illetve megelőzéssel lehet a bajt megakadályozni. A fenntartó mondjuk táblát tesz ki, és a fákat karbantartja, sőt, a beteget kivágja, ha kell. Hogy a fent elmondottak valószínűsíthetők, azt mutatja, hogy csak ez az egyetlen fa dőlt ki. A fasor többi része épen a helyén maradt.

Ha az autótulajdonosnak van Cascója, akkor átháríthatja a kárt a biztosítóra. De nem biztos, hogy az egész összeget. Ha viszont nincs biztosítása, akkor is kell valamilyen kártérítést kapnia.
Egy ilyen helyzetben a jogászok az ügyfelek képviseletében először szakértőhöz fordulnak. Mérje fel a kárt, illetve állapítsa meg, mennyiben hibás a tulajdonos. Jelen esetben ez az önkormányzat. Ő a fák fenntartója, tehát neki kell felelnie azért, amit azok okoznak. Vagyis az autóban tett komoly kárért. Ezután az önkormányzathoz fordulnak – tette hozzá az ügyvéd.

Az autó gazdája egyébként partira érkezett a fasorban lakó barátjához. De a fa nem a telektulajdonosé, hanem a helyhatósághoz tartozik. Nem az ingatlan területén, hanem az utcán állt ugyanis a fasor részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!