Hírek

2007.11.20. 05:56

Lehullt a lepel a Hankookról

Bárki elolvashatja – aki tud angolul – a gazdasági tárca honlapján a dél-koreai Hankookkal a dunaújvárosi gumigyár létesítésére kötött támogatási szerződést. A minisztérium a Fővárosi Bíróság nyomására hozta nyilvánosságra a dokumentumot.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A támogatásokon kívül a Hankook 2011-ig tízmilliárd forint adókedvezményt érvényesíthet
[/caption]Nyilvánosságra hozta a napokban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a dél-koreai Hankookkal kötött támogatási szerződést. A szaktárca ugyanakkor korántsem önszántából tette bárki számára elérhetővé honlapján a dokumentumot. Az Index internetes portál és a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet ugyanis korábban pert indított a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen, mivel a tárca üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a szerződést. A Fővárosi Bíróság szeptember 4-én rendelte el, hogy teljes egészében nyilvánosságra kell hozni a gumigyárral 2005-ben kötött megállapodást.

A Hankook a mintegy ötszázmilliós képzési és munkahely-teremtési támogatáson kívül legfeljebb 15 milliárd 881 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a gazdasági tárcától – olvasható az angol nyelvű szerződésben. Ezt az összeget – amely a teljes, 131 milliárd forintos beruházás költségének tizenkét százalékát jelenti – három év alatt hívhatja le a gumigyártó társaság. A gazdasági tárca pedig mindig utólag fizeti ki a megítélt tételeket, ha a cég bemutatja a számlákat. A támogatás egy részét egyébként már le is hívta a dél-koreai cég. Emellett legfeljebb tízmilliárd forintos adókedvezményt is érvényesíthet a Hankook 2011-ig.
Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára egy tegnapi háttérbeszélgetésen újságírói kérdésre ismét elmondta: a Hankook állami támogatását nem veszélyezteti, hogy már többször is megbüntette a céget a munkaügyi felügyelőség. Az államháztartási törvény szerint csak az a cég kaphat állami támogatást, amelynek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai. Ennek a feltételnek azonban az igénylésekor, illetve az azt megelőző két évben kell megfelelni.
 
A támogatási szerződés megkötésekor – 2005 októberében – még nem termelt a Hankook, így nem is tudta megszegni a munkaügyi szabályokat. A gumigyárat először nyolcmillió forintra bírságolta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség a munkarend előírásainak súlyos megsértése miatt. Egyebek mellett azért, mert több alkalmazott tizenkét órát meghaladóan, tizenöt-tizennyolc órát is dolgozott folyamatosan, ami ellentétes az előírásokkal. Ezt pár nappal később egy tizenhétmillió forintos bírság követte. Ezt a vállalkozás azért kapta, mert 32 koreai dolgozót munkavállalói engedély nélkül foglalkoztatott. Jövő év június végéig az összes egyedi beruházás-támogatási szerződést nyilvánosságra hozza a gazdasági tárca – közölte Garamhegyi Ábel. Egyedi döntés alapján 2003 óta ad állami támogatást a kormány. Eddig összesen negyvenhárom szerződést kötött meg, amelyekben összesen nyolcvanmilliárd forint vissza nem fizetendő állami támogatást ítélt oda.[caption id="" align="alignleft" width="420"] A táblázat teljes méretéért kattintson a kép alá.
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!