Hírek

2007.11.23. 18:21

Közel a végleges törvényhez?

Nincs jelentős nézetkülönbség a kormánypártok között az egészségbiztosítás jövőjéről – közölték a politikusok a pénteki egyeztetést követően.

Bánky Bea–Tibay Gábor

Három és fél óra alatt átfutották az MSZP és az SZDSZ párt- és egészségpolitikusai azt a 232 módosító indítványt, mely az egészségbiztosításról szóló törvénnyel kapcsolatban érkezett. A résztvevő politikusok szerint mindkét oldal egyetért abban, hogy tartják magukat a koalíciós megállapodáshoz, azaz mindenképpen megállapodásra törekednek a kérdésben. Az egészségügyi tárca benyújtott törvényjavaslata az egészségügyi reform alighanem legfontosabb eleme: ha a parlament elfogadja, úgy 2009 januárjától 22, magánbefektetői és állami vegyes tulajdonú egészségpénztár működhet az országban.

A jogszabály kommunikációja eleinte nem volt zökkenőmentes: a szocialisták panasza szerint korábban nem egyeztetett a liberális vezetésű szaktárca a nagyobb kormánypárttal, mikor benyújtotta a Háznak a vonatkozó törvényjavaslatot. A szocialisták többek között ezért száznál is több módosító indítványt nyújtottak be a jogszabállyal kapcsolatban. Ezek között volt Tóth Károly azon javaslata is, mely szerint januártól meg kellene szüntetni a vizitdíjat: ezt mindkét koalíciós párt szakpolitikusai és Gyurcsány Ferenc kormányfő is elvetették.

Lapunknak Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a tegnapi tárgyalásról azt mondta: a kifejezetten bizakodó, mivel szerinte a felmerülő kérdések nagy részében megállapodás várható. „Sok szocialista javaslatot támogatni tudunk” – tette hozzá. Bár Horn kijelentette, hogy nincsenek egymástól messze az álláspontok, arra a kérdésre – a tárgyalások szakpolitikai fázisára hivatkozva – nem kívánt válaszolni, hogy melyek azok a pontok, melyekben az SZDSZ nem hajlandó eltérni jelenlegi álláspontjától. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utódszervezetének jogosítványairól és a menedzsmentjogokról nincs még politikai egyezség – mondta kérdésünkre Kökény Mihály (MSZP) de ezek részleteiről a szocialista szakpolitikus sem árult el többet. Összességében Kökény is eredményesnek ítélte az egyeztetést.

„Közelebb kerültünk ahhoz, hogy december 10-ére elkészüljön a törvény végleges változata” – mondta lapunknak. Azt pedig Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől tudtuk meg, hogy a politikai kérdéseken kívül akadnak olyan szakmai pontok – ilyen például a várólistákkal kapcsolatos szabályozás – ahol eltérő az SZDSZ és a szaktárca, illetve az MSZP elképzelése.

A kerekasztal is beadja törvénytervezetét

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal is benyújtja az egybiztosítós egészségügyi modellről szóló törvénytervezetét a kormánynak – közölte Cser Ágnes, az ágazati demokratikus szakszervezet elnöke. A kerekasztal felkéri a parlamenti pártokat, intézkedjenek annak érdekében, hogy a javaslat a parlament elé kerülhessen. Cser Ágnes szerint javaslatuk azt mutatja be, hogy a jelenlegi, „társadalmi egyszervezetű egészségbiztosítás” megőrzésére is van törvénytervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!