Hírek

2007.11.15. 16:39

Kötelesség törődni a beteg szülővel – a jogrend szerint is

Olvasónk édesapjának leromlott az egészsége, ráadásul alkoholizál. A betegség olyan jellegű, hogy az úr időnként agresszív lesz, kiszámíthatatlan és kezelhetetlen. Mit tehet a család?

Rados Virág

Ahogy a szülőnek kiskorú gyermekéről, úgy a nagykorú gyermeknek idős, beteg, magatehetetlen szülőjéről kell gondoskodnia. Ezt írja elő a jogrend, a családjogi törvény – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A szülőtartás önhibából való elmulasztásának vétsége súlyos esetben akár bűncselekmény is lehet.

A törvény az életet követi: amit kiskorunkban kaptunk apánktól, anyánktól, azt kötelesek vagyunk felnőve nekik visszaadni. Feltéve, ha a szülő erre rászorul. A rossz kapcsolat nem kibúvó. Meg lehet találni a módját, hogyan segítsünk.

Nem vagyunk kötelesek például ezt személyesen megtenni. A törvény sem várja el senkitől, hogy agykárosult és alkoholista szülőjének gondozására rámenjenek az idegei, netán az egész élete.

Gondoskodásnak számít az is, ha az öreg mellé a lánya ápolót fogad, és fedezi az ezzel járó költségeket. Sőt, a gondoskodást az úr egy idősek otthonában vagy bentlakásos ápolási intézményben is megkaphatja. Sőt, ahogy a leírtakból kitűnik, szüksége is van az állandó szakszerű felügyeletre – nemcsak a családja, de főként a saját érdekében.

A család egyébként már most is jóval az erején felül teljesít az öreg körül. Kétnaponta bejárnak a kórházba fürdetni őt. Ez az ápolónőknek lenne a dolga, akik viszont arra hivatkoztak, azért nem látják el az öreg körül a feladatot, mert az durváskodott velük. Ehhez a magatartáshoz nincsen joguk – hangsúlyozza az ügyvéd. Vagy ha ilyen finnyásak, keressenek maguknak más munkát. Az idős úr családja tulajdonképpen helyettük dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!