Hírek

2007.11.21. 06:19

Kinek a tulajdona a nevemen lévő ház?

ÚJ ÉLET - Olvasónk értékesíteni szeretné a nevén lévő házat, de elvált felesége ott lakik, és nem mozdul onnan. Mit tegyen, hogy eladhassa az ingatlant? A férfi most úgy érzi, patthelyzetbe került.

Rados Virág

Önmagában semmit nem jelent, hogy a ház a nevünkön van. Sokan azt hiszik, ez számít. Vagyis hogy akinek a nevén van az ingatlan, az egyben a tulajdonos is. Nem feltétlenül van így. Adott esetben hiába manipulálunk tehát a névre-íratással. Mert amennyiben a házasság ideje alatt tettünk szert az ingatlanra, akkor az közös tulajdon. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Ha volt házastársunkkal nem tudunk peren kívül megegyezni, a bíróságtól kérhetjük a közös tulajdon megszüntetését.

Az egyik lehetséges út a természetbeni megosztás: az ingatlant a volt férj és feleség együtt használja tovább. Ki-ki a maga részét. Előfordul, hogy a megromlott viszony vagy más ok miatt ez nem működik. A bíróság ilyenkor megváltásra kötelezheti a feleket. Ez jelentheti például azt, hogy a továbbra is ott lakó asszony kifizeti a volt férjet. Sor kerülhet még a közös értékesítésre: az ingatlant eladják, és megosztoznak az árán. Végső esetben a bíróság árverésre bocsáthatja a vagyontárgyat. Ez a lehető legrosszabb, mert ilyenkor a kikiáltási árat is a bíróság állapítja meg. És könnyen az ingatlancápák áldozatává eshetünk.
Amennyiben az ingatlan mégsem közös tulajdon, a férjnek meg kell váltani az asszonytól a használati jogot. Az elvált feleséget ugyanis ez törvény szerint megilleti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!