Hírek

2007.11.16. 17:10

Jut is, marad is: megegyeznének a Sigray-hagyaték örökösei

Fábos Erika

Egyezséget ajánlanak a Sigray-hagyaték örökösei annak az öt múzeumnak, ahol a család tárgyait őrzik. Az ajánlat lényege, hogy a 225 tárgyból álló gyűjtemény csaknem felét az intézményeknek ajándékoznák, azért, hogy a többit visszakapják – ezt Patay Géza, a Sigray család ügyvédje mondta el azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol az egyezség részleteit is ismertették.

Az örökösök több mint tíz éve indítottak eljárást annak érdekében, hogy családjuk egykori értékeit visszaszerezhessék. Két évvel ezelőtt kedvező bírósági döntés is született, amely kimondta: a leszármazottakat illetik a két világháború között letétbe helyezett tárgyak. Azóta azonban csak két múzeum szolgáltatta vissza az értékeket.

Mint ismeretes, múlt pénteken a Magyar Nemzeti Múzeum kiadta a végrehajtónak azt a műkincset, amelyet a bíróság két éve jogerősen Sigray Antal örököseinek ítélt. A hagyaték további darabjai a Nemzeti Múzeum mellett az Iparművészeti Múzeumban és a keszthelyi Helikon Múzeumban találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!