Hírek

2007.11.22. 06:03

Jövőre 5-7 százalékos béremelést adnának a vállalatok

A nyugat-európai országok többségéhez képest nagyobb ütemű reálbéremelést terveznek jövőre a hazai vállalatok – derül ki a Towers Perrin tanácsadó cég felméréséből, amely a világ több mint félszáz országában tevékenykedő összesen mintegy 2000 nagy- és közepes vállalat terveit összegzi.

VG

Eszerint jövőre 6,5 százalékkal emelnék a bruttó béreket a magyarországi munkáltatók, így a nettó keresetek 2,7 százalékkal érnének többet. A cseh és a lengyel munkavállalók 2 százalék körüli életszínvonal-emelkedésre számíthatnak, a szlovákok reálbérei 3,5, a románoké és a bolgároké pedig nagyjából 5 százalékkal nőhetnek. Még optimistább a Hewitt jövedelemfelmérése. A tanácsadó cég jövőre 6,5–7,4 százalékos béremelést jósol. Valamivel pesszimistább a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. kutatása. A megkérdezett 315 cég 5,6–6 százalékos emelést tervez jövőre. Jóval szélesebb skálán mozog a Mercer becslése, amely szerint 4,9–7 százalék közötti bérfejlesztést terveznek a vállalatok.

Még a legalacsonyabb mérték is meghaladja a kormány bérajánlását, amelyben a bruttó keresetek 4,5 százalékos növelését javasolja a versenyszférának 2008-ra. Több hazai cég egyelőre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban zajló bértárgyalások végeredményére vár. Az OÉT-ben csütörtökön folytatódik az egyeztetés. Kérdéses azonban, hogy konkrét ajánlatokról is folyik-e majd a vita. A munkaadói oldal ugyanis az előző ülésen közölte: csak akkor hozza nyilvánosságra a keresetajánlását, ha meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel abban, hogy egyes ágazatokban, például a kereskedelemben csökkentsék a szakképzetteknek járó garantált bérminimumot. A szakszervezetek viszont nem akarnak az országos fórumon egyeztetni az ágazati keresetekről, és addig konkrét bérajánlást sem tesznek, amíg a munkaadók nem nyilatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!