Hírek

2007.11.14. 11:45

Jön az internetes vonatjegy

Kevesebb pénzt kap jövőre a MÁV, és útépítésre is csak fele annyi jut, mint az idén. A vasúttársaság ennek ellenére nem javasolja a jegyárak növelését, sőt új szolgáltatások, az internetes, illetve a telefonos vásárlás bevezetésére készül.

Hampl Márta - Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]A világhálón is lehet majd jövőre vonatjegyet vásárolni. A MÁV-Start Zrt. már aláírta a MÁV Informatikával azt az internetes jegyvásárlásra vonatkozó szerződést, melynek köszönhetően december közepén megkezdődhet Budapesten a tesztüzem. Első körben az Intercity-járatokra lehet majd az interneten keresztül menetjegyet rendelni, amelyeket az elektronikus fizetés után kapott kódok segítségével lehetne kinyomtatni az állomásokon elhelyezett automatáknál. A rendszerben a vásárlás regisztrálása mindössze pár percet venne igénybe. Így akár 10 perccel az indulás előtt egy kávézóból is megrendelhetik majd az utasok a jegyet – tervezi a vasúttársaság.

Sági Zoltán, a MÁV-Start Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, ha beválik az új rendszer, március végéig összesen 60 automatát helyeznek el a pályaudvarokon. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy melyik állomásokon lehet majd ily módon hozzájutni a jegyekhez. A társaság fontolgatja az sms-ben történő jegyvásárlás bevezetését is. Európa néhány országában már évek óta működik az internetes vasútjegyvásárlás. Franciaországban például utcai ATM-ekből is fel lehet venni az interneten megrendelt jegyet, sőt, az utas kérésére térítésmentesen ki is postázzák. Csehországban és Szlovákiában is elég egy kattintás a foglaláshoz, a jegyeket viszont a pályaudvarokon kell kifizetni és átvenni.

Az online vásárlások legfőbb vonzerejeként az engedményes árat szokták említeni, a MÁV-Startnál azonban egyelőre még nem döntöttek lehetséges kedvezményekről. Ellenben a menetjegyárak emelése sincs napirenden a vasúttársaságnál. Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak azt nyilatkozta: a társaság szerint 2008-ban nem kellene emelni a jegyárakat tekintettel arra, hogy idén kétszer is drágult a vasúti utazás, és a kedvezmények köre is szűkült. A javaslatot azonban még a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) is jóvá kell hagynia.

A gazdasági tárca jövő évi költségvetésében az ideinél jóval kevesebb pénz szerepel a vasúttársasággal összefüggő kiadásaira. Nem lesz például tőkeemelés a MÁV-nál, ami ebben az évben több mint százmilliárd forinttal terhelte meg a minisztérium költségvetését. A veszteségek kiegyenlítésére viszont jövőre is hatalmas összeget, 127 milliárd forintot kap a vasúttársaság a minisztériumtól. Fele annyi pénz – mindössze 103,5 milliárd forint – jut viszont a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére. „Jövőre csökken a fejlesztendő utak száma” – indokolt Kákosy Csaba, a GKM kabinetfőnöke. A következő évi keretből egyebek között az M7-esen lévő Mura-híd, az M0-s északi hídja, az M0-s keleti szektora, valamint az M7-es Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakaszának kivitelezését állják.

Háromszázmilliárddal kevesebből gazdálkodik a GKM

Az ideinél mintegy 350 milliárd forinttal kevesebb, összesen 605 milliárd forintból gazdálkodik jövőre a GKM. Infrastruktúra fejlesztésre összesen 253 milliárd forint jut. A gazdaság élénkítésére a tárca tervei szerint 51 milliárd forintot költenek, ez a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, valamint az információs társadalom kiteljesítésére fordítandó összegeket tartalmazza. Az utóbbira több mint 4,5 milliárd forintot irányoztak elő, amiből közel 2,5 milliárd forintot az E-Magyarország pontok kiterjesztésére szán a tárca. Energetikai feladatokra mintegy 4,8 milliárd forintot lehet felhasználni, ebből 2 milliárd forint – az idei évhez hasonlóan – az energiahatékonyság javítását szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!