Hírek

2007.11.14. 14:29

Gyurcsány sem tudta meggyőzni a szerbeket

„Koszovó függetlensége elfogadhatatlan” – jelentette ki Vojislav Kostunica szerb kormányfő Budapesten, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után.

BAMA

A szerb politikus hozzátette: a koszovói függetlenség sértené a szerb alkotmányt; Belgrád álláspontja továbbra is az, hogy a déli tartomány Szerbia részeként maximális jogokat kapjon. Kostunica szerint a kompromisszumos megoldáshoz a két fél együttműködésére volna szükség, az albán oldal azonban nem tesz semmit ebben a kérdésben. Koszovó kapcsán Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió álláspontján van, tehát az lenne a legjobb, ha a helyzet rendezésének alapja a felek megállapodása lenne. „Fontos, hogy a kisebbségek ne konfliktusok forrásai legyenek, hanem gazdagítsák a két országot” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azonban az országgyűlés külügyi bizottsága előtt kijelentette: „mindenre fel kell készülni.” A miniszter szerint ezért a Koszovóban szolgáló magyar zászlóaljat 2008-ban összevonják az olasz és szlovén egységekkel. December 10-én ugyanis lejár a nemzetközi erők ENSZ Biztonsági Tanácsa által adott mandátuma, és meg kell határozni a tartomány státuszát: elismerni függetlenségét, vagy Szerbia részének tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!