Hírek

2007.11.15. 17:41

Gyurcsány: most fizetjük meg az elmúlt öt év árát

Z. M.

„Most fizetjük meg annak az árát, amit 2001 és 2006 között tettünk” – mondta Gyurcsány Ferenc azt követően, hogy megbeszélést folytatott Angel Gurríával, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával. A kormányfő úgy vélte, Magyarországon 2009-2010-re várható, hogy a költségvetési egyensúly mellett bővülő növekedés induljon meg. Gyurcsány Ferenc azt mondta: növekedés csak akkor van, ha „merünk változtatni”. „Nincs más út” – jelentette ki.

A miniszterelnök a statisztikai hivatal által szerdán közzétett, az európai övezetben rekordalacsonynak számító, hazai viszonylatban is évtizedes mélyponton lévő harmadik negyedéves, egy százalékos gazdasági növekedési mutatóról szólva kijelentette: az egyszeri hatások, például a mezőgazdaság idei teljesítménye, a kiigazítással kapcsolatos tényezők, valamint a közszféra rendszereinek állapota okozza a problémákat.
Az OECD főtitkára szerint ugyanakkor nem lehet úgy gazdasági növekedést elérni, ha nem stabil egy állam pénzügyi helyzete, ha nő az adósság. Az a lényeg, hogy a jövőben fenntartható növekedés jöjjön létre, a kitartást a piacok is megértik és honorálják – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!