Hírek

2007.11.08. 06:06

Feszült vita várható

Elkezdődhet az egészségbiztosításról szóló törvénytervezet parlamenti vitája, bár úgy tűnt, a szocialista szakpolitikusok erős fenntartásokkal bocsátották útjára a javaslatot.

Bánky Bea

 „Sok sebből vérzik” az egészségbiztosítási rendszert megváltoztató törvényjavaslat Havas Szófia szocialista egészségpolitikus szerint, aki szerdán az egészségügyi bizottság öt órán át elhúzódó ülésén kijelentette: a javaslat parlamenti megszavazása nehezen képzelhető el az érzékeny pontok megváltoztatása nélkül. Ilyen, hogy a meghatározott betegutak korlátozhatják a szabad orvosválasztást az új rendszerben, az ellátások díjait és a fejkvótát meghatározó bizottságokban pedig túl nagy döntési jogot enged a törvény a kisebbségi tulajdonos befektetőknek. Azt is kifogásolta, hogy a biztosító és a szolgáltató egészségügyi intézmények közötti esetleges teljesítési és elszámolási viták esete nincs kellően rendezve. Havas Szófia ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy „módosítókkal” helyrepofozhatók a meglehetősen bonyolult rendszer hibái.

A szocialisták a biztosítási rendszer parlamenti vitája során több ponton is változtatnának a javaslaton, amellyel kapcsolatban Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter korábban megjegyezte: a dokumentum jelenlegi formája tükrözi kompromisszumképességük határait. Havas Szófia kérdéseiből kiolvasható aggályok hasonlóak az ellenzéki szakpolitikusok kifogásaihoz. Nagy Kálmán (Fidesz) szerint a négy budapesti, illetve főváros környéki biztosító versenyelőnyben lesz, viszont a vidéki területek „elsivatagosodhatnak”. Mikola István, a bizottság alelnöke szerint nincs verseny az új rendszerben, hiszen korlátozott a piacralépés, a szabályozás gúzsba köti a szolgáltatót és a biztosítókat is, akik a kisebb kockázatú ügyfelek megszerzésével biztosíthatnak maguknak némi profitot. Horváth Zsolt hozzátette: a biztosítóknak nagy gyakorlatuk van abban, hogy finom módszerekkel, pillanatok alatt felmérjék ügyfeleik egészségi állapotát

Kincses Gyula államtitkár – akire közel száz kérdés záporozott – hangsúlyozta: az átalakítás célja elsősorban egy betegbarátabb rendszer kiépítése, nem annyira a forráshiányos ágazat tőkeinjekciója. Több ellenzéki képviselő is rámutatott: eddig a szaktárca ennek ellenkezőjét hirdette, hangsúlyozva: 70–100 milliárdnyi pluszforrást hozhatnak az egészségügybe a befektetők.

Kórházi étkezés: duplájára emelik a kosztpénzt

Minden kórházban duplaannyi jut decembertől egy beteg étkezésére, mint jelenleg, minderre hárommilliárd forintos többletforrásból nyílik lehetőség. „Az egy betegre jutó átlagosan napi 350 forintos étkezési pénz 550 forint plusz áfa lesz” – jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Most akad olyan gyógyintézmény, ahol naponta kevesebb, mint 200 forintból oldják meg az élelmezést. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta: a kórházban ápoltak 30-50 százaléka alultáplált a kórházi koszt minősége miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!