Hírek

2007.11.23. 11:31

Elkapkodták az Amazon új olvasógépét

Váratlanul kiürültek a világ legnagyobb online könyvkereskedésének, az Amazonnak raktárkészletei, miután a hétfői megjelenést követően nem várt sikert aratott a Kindle, az Amazon új ebook-olvasója.

BAMA

A készülék mindössze öt óra alatt fogyott el, nagy meglepetést okozva ezzel mindenkinek. A 399 dollárért (mintegy 69 ezer forintért) kínált 800x600 pixeles képfelbontású kijelzővel rendelkező, elektronikus tartalmak olvasására tervezett Kindle a hagyományos, nyomtatott könyvekhez hasonló minőségű szövegek megjelenítésére képes. A készülék mindössze 289 gramm súlyú és akár 200 könyv tárolására is képes. A Kindle az egyes oldalak megjelenítéséhez az úgynevezett E Ink technológiát használja, amelynek köszönhetően a képernyő a tűző napfényben is problémamentesen olvasható. A megoldás energiatakarékos is egyben - a beépített akkumulátor a híradások szerint 30 óráig bírja, újratöltése pedig csak két órát vesz igénybe. (Ugyanezt a technológiát használja a piacon kapható rivális készülék, a Sony Reader is.)

Az Amazon internetes áruházából beszerezhető Kindle a "rendkívüli érdeklődés miatt" várhatóan december harmadikától lesz ismét kapható. Jelenleg mintegy 88 ezer kiadvány érhető el a Kindle elektronikus áruházában, köztük számos sikerkönyv, amelyek a nyomtatott kiadásoz képest sokkal olcsóbban, akár már 9,99 dollárért (1730 forint) is beszerezhetők. A Kindle vezeték nélküli mobiltechnológiával (EVDO) is rendelkezik, amelynek segítségével a digitalizált könyvek akár közvetlenül az eszközre is tölthetők.

Az Amazon ebook-olvasójának kritizálói szerint furcsa, hogy az interneten elérhető ingyenes újságokhoz 15 dolláros (2600 forintos) havidíjért lehet hozzájutni, és hogy az eszköz nem támogatja a dokumentumok tárolására széles körben elterjedt PDF-formátumot. A vélemények megoszlanak a Kindle névre keresztelt készülékről: egyesek szerint ronda és használhatatlan, mások szerint az olvasás jövőjéről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!