Hírek

2007.11.22. 06:03

Bűnbak is lehet Kákosy?

Kóka János visszalép a miniszterségtől, de pártelnöksége sem stabil. Ha nem húzza ki pártját a kátyúból, két szék közé kerülhet: az SZDSZ leválthatja.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Kákosy Csaba jelölésével Kóka olyan strómant akart minisztériuma élére, aki biztosan nem okoz majd gondot – véli a politológus
[/caption]Elfogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kákosy Csaba jelölését a gazdasági és közlekedési miniszteri posztra: a tárca jelenlegi kabinetfőnöke Kóka János minisztert, SZDSZ-elnököt váltja a bársonyszékben. „A miniszterelnök korábban egyeztetett a koalíciós partnerrel, és intézkedett annak érdekében, hogy a jelölési folyamatot elindítsák” – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Kákosyt kedden a liberálisok ügyvivő testülete jelölte a posztra. A minisztercserét legkésőbb december 17-éig bonyolítják le.

Noha látszólag mind az ügyvivői testületen, mind pedig a miniszterelnökön „csont nélkül” átment a jelölés, Kákosy, és az őt előtérbe toló SZDSZ-elnök támogatottsága korántsem volt ennyire egyértelmű. Hogy Kákosy Kóka embere, nyilvánvaló: a jelenlegi kabinetfőnök Kóka miniszterségének kezdetén került a tárca adminisztrációjának élére. A fentiek és jelölése részben a Kóka-vonalba való beágyazottságát jelzi, másrészt viszont hátrányos is lehet: a még meg sem bízott miniszter felelőssége ugyanis máris felvethető, ha a tárca teljesítménye és a rendkívül alacsony gazdasági növekedés kerül terítékre.

A szocialisták aggályait a jövendő miniszterrel szemben maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vetette fel először: „nem tudom, hogy Kákosy jelölt, vagy nem jelölt. Én azt tudom, hogy a kormánynak tekintélyes emberekből kell állnia” – mondta a kormányfő egy, Kákosy akkor még esetleges jelöltségét firtató szeptemberi interjúkérdésre. A szocialisták konfliktusai a Kóka-féle pártvezetés óta erősödtek a koalíciós partnerrel, elegendő csak az egészségbiztosítási reform MSZP-s képviselők által katasztrofálisra minősített pártközi kommunikációjára gondolni. Az SZDSZ-en belül maga Kóka János támogatottsága ingott meg: a párt népszerűsége negatív rekordot döntött, a Századvég legutóbbi felmérése szerint például a teljes népességen belül egy százalékra süllyedt a liberálisokat választók aránya. Kókának egyelőre nem sikerült megállítania a folyamatot, és kérdés, lesz-e erre elegendő ideje: az országos tanács előtt Böhm András fővárosi frakcióvezető sajtóértesülések szerint januárra rendkívüli küldöttgyűlés összehívását javasolta, a koalíciós kérdéseket áttekintendő. Ezen pedig – mivel ez a testület kompetenciája – akár Kóka leváltása is szóba kerülhet.

Kákosy Csaba jelölésével Kóka olyan strómant akart minisztériuma élére, aki biztosan nem okoz majd gondot” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politikai elemző úgy véli, a jelenlegi miniszter noha távozik tárcája éléről, a komoly pénzek felett diszponáló gazdasági tárcát továbbra is pénzforrásnak tekinti – így logikus, hogy saját emberét állítja a maga helyére. Kákosy később – véli Kiszelly – akár a bűnbak szerepét is betöltheti, ha a gazdasági növekedés az ideihez hasonlóan jövőre is katasztrofálisan alakul.

A politológus szerint Kóka személyes jövője az egészségbiztosítási reformmal kapcsolatos végső alkutól is függ: ha az SZDSZ veszít koalíciós partnerével szemben, és nem lesz képes átvinni saját javaslatait a parlamenten, akár már a jövő év elején meginoghat Kóka János elnöki széke. Komolyabb konfliktus esetén Kiszelly azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Kóka kiviszi pártját a koalícióból: ez azonban a párton belül is komoly ellentéteket szülne, az elnök ezzel erős embereket fordítana magával szembe – így például egy hasonló manőver a minimális koalíciós többséggel talpon maradó Demszky Gábor budapesti főpolgármester érdekei ellen szólna.

Ismét napirendre kerül a Kóka-Fodor párbaj?

Nem lehetetlen, hogy Kóka Jánosnak ismét meg kell vívnia a vele szemben idén egyszer már alulmaradt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterrel az SZDSZ vezetéséért: ha sor kerülne ilyesmire, legvalószínűbben Fodor válthatja a jelenlegi elnököt az SZDSZ élén. A párton belül sajtóinformációk szerint egyre többen bíznak Kóka ellenében Fodor vezetői képességeiben. Akármelyikük azonban a liberálisok elnöke, sürgősen munkába kell kezdenie részben saját pártja egysége, támogatottsága, részben pedig a koalíciós együttműködés helyreállításának. Az SZDSZ-nek ugyanis, ha a koalíciós konfliktusok miatt képtelen az MSZP-n a 2009-re tervezett adóreform-csomagját átvinnie, a 2009-es Európai Parlamenti választásokon és a későbbiekben is minimális esélye marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!