Hírek

2007.11.19. 06:08

Az Ördögnek is jár a védelem

Kaiser Edét úgy ítélték tényleges életfogytiglani börtönre, hogy az is lehet: ott sem volt Móron a mészárlás idején. Nem ez a gyakoribb, hanem hogy felmentenek egy elkövetőt, aki bűnös. Persze csak ha jó az ügyvédje.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bárándy György, a magyar sztárügyvédek korelnöke és Kaiser védője, Dezső Antal – fotó: Kallus György
[/caption]Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes vezetője azt mondta: jól végezték a munkájukat, ezért nem érzett lelkiismeret-furdalást, miután megtudta: nem Kaiser Ede, hanem W. Róbert állt a bank ajtajában a móri vérengzés napján. Állítása szerint azon bizonyítékok alapján, amelyeket a bíróság feltárt, nem lehetett más megoldás.

Dezső Antal, Kaiser védője ugyanakkor azt mondja: végig érzékelhető volt, hogy a nyomozók és az ügyészség meggyőződése többet nyomott a latban, mint a bizonyítékok. Azt volt a legnehezebb megemésztenie, hogy figyelmen kívül hagyták a hiányosságokat és ellentmondásokat, amelyeket perbeszédében és beadványaiban megfogalmazott. Így végül szerinte a hibák egymásra épüléséből született az ítélet, amelyet sosem fog elfelejteni, ahogy azt a pillanatot sem, amikor elmondta Kaisernek, hogy öt év után kiderült, nem ő a bűnös. A mindenki által csak Gyuri bácsinak becézett Bárándy György mindezek ellenére azt állítja, nem a bíróság hibázott. Az akkor rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ugyanis Kaiserék ítélete egy „jó ítélet” volt. Kaiser szerint felfoghatatlan érzés volt, amikor megtudta, hogy őrizetbe vették a valódi tetteseket. Ha nem találják meg a fegyvereket, a börtönben pusztult volna el.

A móri ügyről sehol nem írtak le annyi részletet, mint P. Gál Judit az Ördögök ügyvédei című riportkötetének második részében. Az is kiderül, hogy a hazai sztárügyvédek közül senkinek nincs lelkifurdalása akkor sem, ha gyilkost kell védeniük. Többségük szerint nem céljuk felmentetni a bűnösöket, hanem hogy a legkedvezőbb ítéletet érjék el. Bárándy György erről úgy fogalmazott: a védő feladata a legnehezebb. Ő áll a vádlott mellett, s a törvény erejénél fogva neki kell mindazokat a mentő körülményeket logikusan felvonultatni, amelyek segítségével akár a börtöntől is megmenekülhet a vádlott, függetlenül attól, hogy valójában bűnös vagy ártatlan.

Ki az ördög ügyvédje?

Ha valaki egy vitában nem a saját véleményének megfelelően szegül szembe valakivel azért, hogy vitapartnerének másik nézőpontot is bemutasson, arra használják az ördög ügyvédje kifejezést. A fogalom eredetileg a római katolikus egyházhoz kapcsolódott. A szentté avatás során a hit előmozdítójának nevezett képviselő töltötte be ezt a szerepet. Feladata volt előterjeszteni az információkat, amelyek az adott jelölt szentté avatása ellen szóltak, és cáfolni a jelöltnek tulajdonított csodatételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!