Hírek

2007.10.06. 05:59

Túlsúly aprópénzre váltva

Tizenkét kövér ember, akik fölös kilóiktól fogyasztós valóságshow-ban akarnak megszabadulni. Mi ebben az üzlet, mi az oka, hogy egy tévécsatorna ilyen különcséggel rukkol elő?

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A szakember szerint a test eltúlzott szerepe miatt csinálnak a fogyásból valóságshow-t
[/caption]„Divatja lett a testnek – mondja Antalóczy Tímea médiaszociológus. – És sokszor nem elsősorban az egészségmegóvás végett állítják középontba. Az csak a burok, amely mögött pénzügyi szempontok húzódnak meg. A fogyasztói társadalomban a cégek a termékeik, szolgáltatásaik megvásárlására ösztökélnek bennünket.” A hajszában a média a közvetítő közeg. „A test eltúlzott szerepe miatt csinálnak a fogyásból valóságshow-t – folytatja a szakember. – A reality show-knak megvan a maguk tematikája, megformálása. Alkotóik biztosra mennek, hiszen Nyugaton e vállalkozások a szappanoperák és a kvízműsorok mellett mind beváltak”.
Ugyanakkor állandó megújulásra van szükség, mert az egyformaságot a nézők elunják.
 
„A fogyasztóshow már egészen extrém dolog. Embereket összezárnak, és a legintimebb megnyilvánulásaikat mutatják be, a tömeg ősi kukkolási vágyára alapozva. De a túlsúlyos emberek így még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, mint a korábbi műsorok szereplői. Hiszen nekik látható problémájuk van.” Vajon miért gondolják a fogyni vágyók, hogy ami mondjuk egy orvos vagy személyi edző segítségével nem ment, az majd a reflektorfényben sikerül? A pszichológus szerint a legtöbb ember kívülről irányított személyiség.
 
„Nagyságrendekkel erősebb a kontroll, ha egy egész ország figyel – mondja Rusz Edit. Kell ehhez persze némi exhibicionizmus, a megmérettetés vágya, a kiugrási lehetőségről nem is beszélve. – Divat lett sztárnak lenni. Lassan szinte mindegy, milyen áron. Sokan képzelik, hogy ha majd a képernyőn szerepelnek, megkapják a hőn óhajtott elismerést. De ez illúzió. Igazi erőforrásaink bennünk, és nem rajtunk kívül rejlenek. Aki ezt nem tudja, azt hamar elfelejti a kamera”.
Hogy a nézők miért élvezik mindezt? „Drukkolhatunk nekik. Ugyanakkor ott bujkál a kisördög, hogy úgysem sikerül, és mi elégedetten nyugtázhatjuk: milyen jó, hogy nekünk nincs ilyen problémánk.”

Személyiségi jogokról nem lehet lemondani

Téves az érvelés, miszerint a szereplést ezek az emberek maguk vállalták. „Bizonyos alapvető emberi jogokról akkor sem mondhatunk le, ha erről szerződést íratnak velünk alá – mondja Antalóczy Tímea. – A show-ba jelentkezőknek ráadásul fogalmuk sincs róla, mire vállalkoztak. A következményekről képet kaptunk ugyan korábbi szerepőkkel kapcsolatban. A néhányuk tönkremeneteléről szóló felszínes híradások azonban alkalmatlanok rá, hogy mélységében lássuk a problémát”.

A szakember szerint a test eltúlzott szerepe miatt csinálnak a fogyásból valóságshow-t -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!