Hírek

2007.10.06. 05:51

Pályázhatnak egyházak is

Ha jól pályáznak, akkor az egyházi iskolák is bővülhetnek az uniós forrásokból. Az azonban még nem dőlt el véglegesen, hogy jövőre nő vagy csökken az egyházi iskolák állami támogatása.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A fejlesztési pályázatok felében érdekeltek lehetnek az egyházi iskolák
[/caption]„Megnyílnak az európai uniós pályázati lehetőségek az egyházi iskolák előtt, főleg az infrastruktúra-informatika terén várható gyors fejlődés” –  mondta az evangélikus egyházi fenntartású iskolák pénteki konferenciáján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezető programmenedzsere. Szabó Zoltán az Egyházak és egyházi iskolák lehetőségei a 2007-2013 közötti időszakban című előadásában hozzátette, egy éven belül mintegy 200 pályázatot hirdet meg az ügynökség, ezek közül több mint százban lehetnek érdekeltek az egyházi intézmények. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával kiírt pályázatok többek között a Regionális Operatív Programok (ROP) keretében valósulnak meg.

„Ennek keretében egyebek mellett digitális tábla vásárlására, tetőtér-beépítésre, közösségi helyiségek kialakítására nyílik majd  lehetőség az iskolák számára. Az iskolák önrész-hányadát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a kormány és különböző hitelek segítségével igyekszik segíteni” –  közölte a szakember. Előadásában annak is hangot adott, hogy az európai uniós pályázatokkal az elöregedés és a migráció okozta népességproblémák egy részét is orvosolhatják, továbbá az oktatás szerkezetváltásával a kontinens munkaerőigényét jobban kiszolgálhatják. Kiderült az is, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium október közepéig konzultatív jelleggel várja az evangélikus egyház véleményét a tenderek kiírásával kapcsolatban. Az NFÜ pedig a honlapján elindított egy infovonalat, amely segítségével az egyházak is tájékozódhatnak az új pályázati lehetőségekről.

Közben szokatlan egyetértés alakult ki a pártok között az SZDSZ javaslatáról, amely arról szól, hogy a személyi jövedelemadó 3 százalékát lehessen felajánlani az egyháznak és a civil szervezeteknek. A liberális párt szerint a támogatott szervezeteknek nem kell tartaniuk attól, hogy kevesebb lesz a pénzük. „Elkényelmesednek a civilek és az egyházak. Nem abban érdekelt a civil szervezet, hogy elérjem engem, állampolgárt, hanem abban, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramban jó kapcsolatai legyenek és oda jó pályázatokat nyújtson be” – mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Az egyházak nem akartak nyilatkozni, mert még nem kapták meg a javaslatot. A KDNP elnöke viszont – sokak meglepetésére – azt mondta, részben tetszik nekik az SZDSZ ötlete, például az, hogy azok helyett, akik nem tudnak adót fizetni, az állam pótolja a felajánlásokat. „Örülünk annak, hogy az SZDSZ belátta azt, amit tíz éve mondunk, hogy ne csak az szjá-val rendelkezők véleménye legyen figyelembe véve, hanem 3 millió nyugdíjasé is” – mondta Semjén Zsolt. A kereszténydemokraták ugyanakkor ellenzik a Civil Alapprogram megszüntetését, mert attól tartanak, hogy ha egyben is odaadható lesz egyetlen szervezetnek az adó 3 százaléka, akkor annak az egyházak és a civilek is vesztesei lesznek.
Ugyanakkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és az oktatási tárca az egész héten arról vitázott, hogy vajon jövőre csökken vagy nő az egyházi iskolák finanszírozása. Az MKPK szerint az állammal történő érdemi egyeztetésre nem sok esély maradt, mert az elmúlt néhány éve tapasztalatai azt mutatják, hogy kész tények elé állítják az egyházat.

Átvettek több önkormányzati intézményt

A helyzet bonyolultságát az 1999-ben kihirdetett Vatikáni Szerződés adja, amely az egyházi intézmények finanszírozását úgy állapította meg, hogy ugyanannyi támogatásban részesülhetnek, mint az állami, önkormányzati és alapítványi iskolák. Magyarországon az állami közoktatási intézmények az államtól mindössze alaptámogatást vagy alapnormatívát kapnak. Az önkormányzatok és alapítványok ehhez hozzátehetnek különböző jogcímeken további összegeket, ami a fenntartáshoz szükséges. Az egyházi iskolák száma évről-évre nő és szerepük fontos, hiszen sok megszűnésre kényszerült önkormányzati intézmény helyét vette át az egyház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!