Hírek

2007.10.06. 17:24

Orbán Váradon, a kormány az MDF-el Aradon ünnepelt

A Felvidéktől a Délvidékig az egész Kárpát-medencében rendezvények sorozatával emlékeztek szombaton a 158 évvel azelőtt Aradon kivégzett tizenhárom tábornokra és az első magyar miniszterelnökre, Batthyányi Lajosra.

Sz. Sz.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A Fiumei úti sírkertben katonai tiszteletadás mellett tartottak megemlékezést – fotó: Darnay Katalin
[/caption]A nemzeti gyásznapon, a fővárosi Fiumei úti sírkertben található Batthyány-mauzóleumnál katonai tiszteletadás mellett tartottak megemlékezést. Az eseményen jelen voltak a magyar közjogi máltóságok és a kormány képviselői. Takács Albert igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hős vezetői vértanúk voltak, mert „tanúságot tettek valamiről, amit szentnek, az életüknél is fontosabbnak tartottak.”

Az aradi vesztőhelyen a kormány képviselőinek jelenlétében Dávid Ibolya MDF elnök mondott ünnepi beszédet. Szerinte sok a nemzetmegosztó kísérlet Magyarországon és Erdélyben. Markó Béla RMDSZ elnök kifejtette: megosztott nép nem fogja kivívni magának azt, ami megilleti, „mint ahogy színüket váltogató, szavukat nap mint nap megszegő politikusokkal sem megyünk semmire.” Egyébként az eseményen nem jelenhetett meg – a romániai EP választásokon függetlenül induló – Tőkés László református püspök. Király András helyi RMDSZ elnök azt üzente, hogy nincs mit ott keresnie.

Orbán Viktor Fidesz elnök Tőkés Lászlóval a Bihar megyei Érmihályfalván és Nagyváradon vett részt a különböző rendezvényeken. A Fidesz elnöke a mártírokra emlékezve kifejtette: az igazság túlmutat az emberi életen, erőt vesz apátián, szétszórattatáson és példát mutat a mának, amiben az igazság követése ugyanúgy nem könnyű, mint ahogy nem volt az 1849-ben vagy 1956-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!