Hírek

2007.10.15. 16:54

Nem menekülnek a matricával trükköző autósok

Szeptember utolsó hetében 97 esetet szűrt ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt., amikor a gépjármű-tulajdonosok alacsonyabb díjkategóriájú matricával közlekedtek – közölte hétfőn a társaság. Az érintetteknek emiatt összesen 2,6 millió forint pótdíjat kell fizetniük.

Z. H.

Ezen felül további 1305 esetet vizsgálnak még a szakemberek, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalából kérik le a rendszámhoz tartozó adatokat. Amennyiben a visszaélés gyanúja beigazolódik, az érintett jármű tulajdonosai is pótdíjat kötelesek fizetni. Ebben az időszakban megközelítően 190 ezer rendszámra vásároltak matricát.

Mint arról lapunkban is hírt adtunk, több mint két héttel ezelőtt felröppent az a sajtóértesülés, miszerint az ÁAK kamerás ellenőrző rendszere nem tud különbséget tenni a motorok, a személyautók és a kamionok között a rendszám alapján. Így ki lehetett játszani a rendszert úgy, hogy a szeptember végéig a motorkerékpárokra vásárolható olcsóbb matricával közlekedtek az autósok. Az autópálya-társaság akkor kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy a kamerás rendszert valóban ki lehet-e játszani. Eszerint a fix- és mobilkamerás ellenőrzés mellett mobilcsoportos és időszakos terelésekkel is vizsgálják az ÁAK munkatársai, hogy a különféle járművek vezetői megfelelő matricával közlekednek-e. „Mindezek együttesen garantálják, hogy Magyarországon nem lehet bliccelni” – közölte a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!