Hírek

2007.10.04. 17:41

Nem bíznak már Gyurcsányban?

Megy-e, vagy marad a választásokig Gyurcsány Ferenc? A kormányfő-pártelnöknek centralizációs törekvései ellenére jelentősen gyengült MSZP-n belüli pozíciója.

Éber-Maros-Tibay

Egyelőre az elemzők szerint biztos: marad a kormányfő. Gyurcsány Ferenc hét pontos, többek közt összeférhetetlenséget és képviselői díjazást szabályozni szándékozó csomagja azonban lappangó feszültséget szabadított fel az MSZP-ben. Még nem állt ugyanis ennyire közel ahhoz a szocialista képviselőcsoport, hogy valóban „elszakadjon a cérna”. Gyurcsánnyal szemben kedden, a párt  frakcióülésén többen fogalmaztak meg kritikát, lapunk úgy tudja, olykor meglehetősen ingerült hangnemben. Az okok: a miniszterelnök kész tényeket közöl képviselőtársaival a kormányzásról, teszi mindezt úgy, hogy a párt és Gyurcsány Ferenc társadalmi támogatottsága sosem látott mélységbe süllyed a belülről is egyre kétségesebb eredményűnek tekintett reformok kapcsán.

„Óriási az elégedetlenség a szocialista frakción belül, noha Gyurcsány Ferenc kezelni próbálja a problémát” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politikai elemző szerint erre utaló jel, hogy míg a jövő évi költségvetésben a szabad demokrata tárcák költségvetését csökkentik, addig például az MSZP vezette a kancellária vagy a szociális tárca állami támogatása nő. A kisebb – államtitkári, megbízotti szintű – kormányátalakítások szintén azt a célt szolgálják, hogy a megyék szocialista párttagságát a kormányfő mellé állítsák. A kérdés az – véli Kiszelly –, hogy a tagság és a képviselők hisznek-e még abban, hogy Gyurcsány Ferenccel nyerni lehet?

A honatyák ugyanis nem érzik a beavatottságot, és választókörzeteikben a kormányzás előnyét sem. Így több lehetséges forgatókönyv jöhet számításba azzal kapcsolatban, merre megy tovább az MSZP: a 2009-es európai parlamenti választások kapcsán vált, vagy a 2010-es választásokig kitart-e a jelenlegi konstrukció. A politikai elemző szerint Gyurcsány utódlására Medgyessy Péter 2002-es szerepéhez hasonlóan akár párton kívüli kormányfő is szóba jöhet.

A politológus fontos mérföldkőnek tartja, hogy összehív-e a párt jövő tavaszra rendkívüli kongresszust: ezen ugyanis Gyurcsány pártelnöki, sőt, lehet hogy miniszterelnöki pozíciója is múlhat. Azt azonban biztosra veszi: a ciklus közepén kevesen állhatnak sorba azért, amit a kormányfő távozta esetén maga mögött hagyna.

Karsai: Gyurcsány Ferenc beáldoz minket

„Nem tudok bízni benne” – ez Karsai József véleménye Gyurcsány Ferencről. „Megálmodik valamit szombaton, elmondja az újságíróknak, a frakció pedig a lapokból találkozik mindezzel hétfőn. Kész tények vannak” – ecsetelte lapunknak azt, hogyan mennek szerinte a dolgok a frakcióban. Karsai szerint eddig a miniszterelnök kész tények elé állította képviselőtársait, holott ideje lenne végre nemet mondani neki. Battonya polgármestere szerint a miniszterelnök hét pontos tisztasági csomagja sem a megtisztulásról szól, mindössze arról, hogy a kormányfő „a Zuschlag-ügy elmosására” képviselőtársait „áldozza be a politika asztalán”.

Karsai a kormányfő támogatottságát értékelve azt mondta, míg például saját körzetében a támogatók 95 százaléka két éve még feltétlenül bízott Gyurcsányban, addigra ez az arány mára alig 15 százalék. „A pártnak van Gyurcsány Ference, és nem Gyurcsány Ferencnek pártja; a kormányfő már most is vékony mezsgyén jár, ha átlépi ezt a vonalat, nincs tovább” – mondta.

Szanyi nem fordul szembe Gyurcsánnyal

„Ez egy hülyeség” – kommentálta lapunknak Szanyi Tibor azt, hogy vele, Karsai Józseffel, vagy Szili Katalinnal egy egységes Gyurcsány ellenes ellenzék jönne létre a szocialista frakcióban. „Nem a destabilizáció az érdekünk, pont ellenkezőleg a stabilizációt keressük még a vitákban is” – mondta az MSZP-s honatya. Szanyi a kedd esti frakcióülésen több kérdésben sem értett egyet a miniszterelnökkel, s például kijelentette, hogy Kóka Jánosnak távoznia kellene a gazdasági tárca éléről. A Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy korábban hiába mondták azt, hogy Horn Gyula, vagy Kovács László nélkül nem fognak menni a dolguk, mégis mentek, s ez igaz Gyurcsány Ferencre is, akár száz év múlva, akár holnaptól. Szanyi szerint rengeteg miniszterelnöki jelölt és önjelölt van a pártban, de az Gyurcsány pótlása most teoretikus kérdés. A szocialista honatya szerint a képviselői összeférhetelenség ügyét akár tíz perc alatt is le lehetne rendezni, s érdemesebb lenne a választókat sokkal jobban érdeklő kérdésekkel foglalkozni, mint például a munkahelyteremtés, a lakhatás, az egészségügy, az energia, a közlekedés, vagy az ügyintézési rend.

Zuschlag-ügy: újabb letartóztatás,meghallgatás, és újabb hangfelvétel

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Katus Ferencet tegnap a Szegedi Városi Bíróság. Zuschlag János személyi titkárát jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

A Kecskeméti Városi Ügyészség tegnap az alapítványi támogatások elbírálási rendjéről meghallgatta Mesterházy Attilát is. Az MSZP frakcióvezető-helyettese 2003-ban az egykori sportminisztériumban, Gyurcsány Ferenc akkori miniszter politikai államtitkáraként tevékenykedett.

Zuschlagék alapítványai ettől a tárcától is nyertek olyan pályázati pénzeket, amelyekkel később nem tudtak elszámolni. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese elmondta, a volt politikai államtitkár részletes vallomást tett. Mesterházy egyébként – akárcsak korábban Gyurcsány Ferenc – „az ügyészség munkájának elősegítése” érdekében csak az ügy bírói szakaszba kerülése után hozza nyilvánosságra vallomását. Közben kiderült, a Zuschlag-féle alapítványok 2002-2004 között több mint 20 millió forintot nyertek a főváros vezetésétől is, a támogatások nagy részét – 16 milliót - a közbiztonság javítására kapták. A fővárosnál senkinek nem tűnt fel, hogy több kedvezményezettnek ugyanaz a képviselője, székhelye, adószáma, számlaszáma.

Szocialista pénzlenyúlásnak nevezte Döge polgármesterének esetét is Varga Mihály tegnap. A Fidesz alelnöke szerint a jobboldali támogatással indult független politikus idővel „átállt a másik oldalra”. A Hír Tv közzé tett egy hangfelvételt, amelyen a Szabolcs megyei falu vezetője, Vince Ferenc Tibor egy építési vállalkozónak arról beszél: az önkormányzati testület hat tagja húszmillió forintért segíteni fogja az uniós pénz lehívását, amit egy uszodára és más létesítményekre kértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!