Hírek

2007.10.05. 16:20

Minden bányászt kimenekítettek a két kilométeres mélységből

Az összes bányászt sikerült kimenteni a dél-afrikai Elandsrand aranybányájából, ahol szerdán 3200-an rekedtek 2150 méteres mélységben egy üzemi balesete miatt.

BAMA

Az utolsó munkást csütörtök este hozták fel a 40 Celsius fokos hőségből. A bányászok közül senki sem szenvedett komolyabb sérülést, s csak két embert vittek kórházba kiszáradás miatt. Az aranybányában szerdán elromlott a fő felvonó elektromos vezetéke. A szűk helyen összezsúfolódott munkások mentését csak egy kis kapacitású lifttel tudták megoldani, kis csoportokban, a kimenekítésük így mintegy 30 órát vett igénybe. A Johannesburgtól 80 kilométerre, délre található bányát a baleset miatt hat hétre bezárják a kormány utasítására.

A bányászszakszervezet korábban a biztonsági előírások elhanyagolásával gyanúsította meg a Harmony Goldot. A világ ötödik legnagyobb aranykitermelő társaságát azzal vádolták, hogy folyamatos munkarendet vezetett be. Senzeni Zokwana szakszervezeti vezető szerint ugyanis így a folyamatos munkarend miatt nincs idő a megfelelő ellenőrzések végrehajtására. Az érdekvédők többször is vádolták a bányatársaságokat, hogy a tulajdonosok keveset tesznek a munkavállalók biztonságáért.

Az utóbbi néhány hónapban több baleset is előfordult Dél-Afrikában. Az elandsrandi és a közeli deelkraali aranybányát 2001-ben vásárolta meg a Harmony Gold 102 millió euróért a konkurens AngloGoldtól, majd tovább mélyítette őket, hogy felszínre tudja hozni a 6,9 millió unciára becsült aranykészletet. A világon Dél-Afrikában vannak a legmélyebben művelhető bányák, mivel itt igen kicsi a geotermikus grádiens, vagyis kevésbé nő a hőmérséklet a Föld belseje felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!