Hírek

2007.10.13. 14:49

Mennyit ér a haszonélvezeti jog?

Olvasónk negyedmagával lakást örökölt, amelyen az egyik örökösnek holtig tartó haszonélvezeti jog van bejegyezve? Hogyan osztozkodhatnak így értékesítéskor?

Rados Virág

A holtig tartó haszonélvezet vagyonértékű jog. Ugyanakkor bizonyos értelemben erősebb a tulajdonjognál. Tehát amíg a haszonélvező nem akarja, az értékesítés igencsak nehéz.
Az ingatlant csak úgy adhatják el simán, ha azt mind a négy tulajdonostárs akarja – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A holtig tartó haszonélvezeti jog megváltásakor az érte járó pénz megegyezik egy örökrésszel.

Ha tehát négyen vannak, a haszonélvező és a másik három tulajdonostárs között olyan arányban oszlik el az ingatlanrészért kapható pénz, hogy a haszonélvezeti jog gyakorlójának a többiek részéhez képest kétszer annyi jár. Amennyiben a testvérek közösen eladják a lakást, a haszonélvező részére az ingatlan forgalmi értékének plusz egynegyedét kell kifizetni.
Ha nem tudnak megegyezni, a kedves olvasó bírósághoz fordulhat.

Kérheti a közös tulajdon megszüntetését. A bíró azonban megítélheti a haszonélvezeti jog megváltását. Amennyiben négy érdekelt van, ez pénzben kifejezve a közös tulajdon értékének a negyede. (Az érték mindig az összes örökös és a haszonélvező között, egyenlő arányban oszlik meg.)

A kedves olvasó tart tőle, hogy az ügylet során anyagilag megrövidül. A lebonyolításhoz tanácsos ügyvédhez fordulni, aki tisztában van a jogszabályokkal, a formaságokkal és a dolog gyakorlati menetével.
A haszonélvezeti jogot gyakorló testvér egyébként annak idején azt vállalta a jog fejében, hogy az örökhagyó édesapának annak haláláig gondját viseli, és ezt meg is tette. Ami mindenképpen afelé mutat, hogy jár neki a megváltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!