Hírek

2007.10.29. 20:25

Megszűnt a labdarúgó-vb-k rotációs rendszere

Egyhangú szavazással megszűntette a világbajnokságok rendezésére vonatkozó, sokak által bírált rotációs rendszert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága – jelentette be tegnap Csung Mong Jun, a szervezet dél-koreai alelnöke Zürichben.

É. S.

A változtatás már a 2018-as vb-re érvényes. Az új rendszer is tartalmaz korlátozást, az adott időponthoz képest a legutóbbi két világbajnokságnak otthont adó zóna országai ugyanis nem pályázhatnak. Így a 11 év múlva esedékes vb-ért az afrikai és a dél-amerikai konföderáció tagszövetségei nem szállhatnak majd versenybe, mivel 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság, 2014-ben pedig – támogató FIFA-döntés esetén – Brazília lesz a házigazda.

A rotációról 2000-ben döntöttek, de ezt a FIFA-határozatot legjobban az európai szövetségek támadták. Szerintük annak ellenére, hogy Európa a labdarúgás bölcsője és fő bázisa, csak minden hatodik vb-döntőt rendezhette volna meg, így pedig csupán 24 évente lehetett volna vendéglátója a sportági csúcseseménynek.
Az ellenállást fokozta a dél-afrikai előkészületek csúszása, valamint a 2014-es rendezési jog kényszerű odaítélése is, Dél-Amerikából ugyanis egyedüliként Brazília pályázott.

A válogatási elvek bevezetésének korábbi szószólója, Joseph Blatter FIFA-elnök is a változtatás híve lett. Májusi nyilatkozatában már a „minden ország pályázhat” rendszerre való visszaállást javasolta, akkor azzal a kikötéssel, hogy egy zóna nem rendezhet két döntőt egymás után. A végrehajtó bizottság kétnapos ülése során kedden jelöli ki a 2014-es férfi és a 2011-es női vb helyszínét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!