Hírek

2007.10.14. 16:30

Megkerült Ptolemaiosz ellopott világtérképe

H. V. R.

Az Egyesült Államokban megtalálták Klaudiosz Ptolemaiosz görög csillagász, matematikus és földrajztudós értékes világtérképét, amelyet korábban a spanyol Nemzeti Könyvtárból loptak el. Az FBI egy New York-i gyűjtőnél lefoglalta a térképet. Szakértők 100 ezer euróra becsülik a világtérkép értékét. A térkép Ptolemaiosz Földrajz című művéből származik és egy 1508-ban Rómában nyomtatott könyvben jelent meg. A lopással kapcsolatban augusztusban lemondott állásáról Rosa Regas írónő, a spanyol Nemzeti Könyvtár igazgatója. A 74 éves asszonynak  szemére vetették, hogy elhallgatta az esetet.

A most megkerült világtérkép azonban csak egy a könyvtárból ellopott 19 okmány közül. Egy urugayi történészt gyanúsítanak a lopással, aki 2004 és 2007 között kutatások végett hozzáférhetett az értékes könyvekhez. Állítólag egy becsempészett papírvágó késsel a különböző kötetekből több világtérképet és más írásokat is kivágott, majd nyomtalanul eltűnt Madridból. A rendőrség nem zárja ki, hogy a férfi valójában nem is történész és hamis igazolvánnyal jelentkezett a könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!