Hírek

2007.10.18. 10:08

Medián: a Fidesz előnye töretlen

Egyre gyengül a szocialista szavazótábor, az emberek háromnegyede szerint rossz irányba halad az ország

BAMA

A romló gazdasági és politikai közhangulat miatt megint erősödik a Fidesz és gyengül az MSZP, ezt mutatja ki a legutóbbi, a HVG megbízásából készült Medián-felmérés.

A két "nagy" közötti különbség szeptemberi csökkenését legalább részben a Magyar Gárda megalakulásával és az azt övező rendkívüli médiafigyelemmel lehetett magyarázni, amely valószínűleg mozgósította a tétovázó MSZP-szavazók egy részét, és elriaszthatott egynémely mérsékelt jobboldali szavazót a vonakodva elhatárolódó Fidesztől. Mostanra ez a hatás elenyészett, bár annyi megmaradt belőle, hogy továbbra is kimutatható a Jobbik támogatottsága.

Október elejére nagyjából visszaállt a korábbi hónapokban tartósan tapasztalt Fidesz-előny, bár a nagyobbik ellenzéki pártnak nem sikerült beállítania idén márciusban kimutatott rekordját. Akkor a teljes szavazókorú népességre vetítve 43:21 volt a Fidesz és az MSZP szavazótáborának egymáshoz viszonyított aránya, most "csak" 41:21.

A biztos szavazók körében is toronymagasan vezet a Fidesz: 51 százalékon áll, míg a szocialisták mindössze 28 százalékon, a választani tudó biztos szavazók körében pedig a nagyobb ellenzéki párt 58, az MSZP 32 százalékot tudhat magáénak.

Az MSZP "korrupciós indexe" (azt jelzi, mennyire tartják jellemzőnek a pártokra a "tisztázatlan pénzügyeket") a szeptemberi 73-ról 77 pontra nőtt, miközben a Fideszé 63-ról 58 pontra csökkent. Minden rekordot megdöntött azoknak az aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok: a választók 75 százaléka így érzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!