Hírek

2007.10.18. 06:00

Már gondolni kell a téli autógumikra

Az időjárás hamarosan indokolja, hogy autóink nyári gumiját télire cseréljük. Sokan úgy ítélik meg: nem éri meg a kiadást, vezetnek ők olyan jól, hogy ne legyen rá szükség. Tévednek.

BAMA

Ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá süllyed, nyári autóguminkat télire kell cserélnünk. Nyári gumival hidegben, párás levegőben, esőben, hóban veszélyes közlekedni. Az autó keréktapadása ilyenkor jelentősen romlik. A kanyarsebesség kisebb, a féktávolság nagyobb lesz, mondja autószerelő szakértőnk. A pénztárcát nem szabad kímélni, a biztonság minden pénzt megér. Mert ha csak a meghajtott két keréken cserélünk gumit, fennáll a veszély, hogy csúszós úton, kanyarban a gépkocsi elveszti tapadását, és kisodródik. Ha lehet, a félretett gumikat keréktárcsákon és fektetve tároljuk, mert a többszöri le- és felszerelés rontja a gumi állagát. Állítva pedig benyomódhat az a rész, amelyre a súly nehezedik, amitől viszont a gumi alakja változik meg.

A meteorológus szerint pár héten belül szintén fontos lesz a gumicsere. Az időjárással foglalkozó szakember óva int minket attól, hogy megvárjuk vele a hóesést. Egyre nagyobb a hideg, a levegő páratartalma magasabb, az utak tehát nedvesek, csúszósak lesznek. Íme néhány adat a Hungaroring vezetéstechnikai centrumától. Autópályán, hét fok hőmérséklet alatt nedves úton 90 km/óra sebességnél a téli gumi féktávolsága 65 méter, míg a nyárié 72 méter. Ezen a hét méter különbségen már emberi életek múlhatnak. Ügyelnünk kell arra is, hogy gumink ne legyen túl kopott. Az új abroncson a barázdamélység nyolc milliméter. Hat milliméternél a fékút 20 százalékkal, négy milliméternél 50-nel növekszik. Érdemes tehát befektetnünk: az élet többet ér, mint féltve őrzött forintjaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!