Hírek

2007.10.29. 20:18

Lopás miatt hazaküldtek három román bokszolót a vb-ről

Áruházi lopás miatt három román ökölvívót kizártak a Chicagóban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságról. A nemzetközi sportági szövetség (AIBA) mindhármukat örökre eltiltotta a versenyzéstől, egyúttal pedig hazaküldte őket a vb-ről.

É. S.

„Az AIBA elfogadhatatlannak és etikai kódexével összeegyeztethetetlennek tartja az effajta magatartást – áll a  szervezet közleményében. – Ez a tett beárnyékolja a szövetségről, illetve a bokszról általában alkotott képet. A meghozott döntések jelzik, hogy az AIBA eltökélt a helytelen viselkedés elleni fellépést illetően, ringen belül és azon kívül egyaránt” – szögezte le Vu Csing-kuo. A nemzetközi szövetség tajvani elnöke kijelentette, hogy a trénereknek felelősséget kell vállalniuk sportolóikért a verseny teljes időtartama alatt.

A 21 éves Marius Bogdan Dinut (91 kg), Ronald Gavrilt (75) és a 20 esztendős Gabriel Julian Stant (57) egy üzlet megfigyelő kamerája buktatta le. A három öklözővel együtt a román csapat vezetőedzőjének is haza  kell utaznia. A román szövetség az esetet után azonnal bocsánatot kért az AIBA-tól és a szervezőktől. A 81 kg-os kategóriában szereplő Szellő Imre mérkőzés nélkül jutott be a legjobb 16 közé a vb-n. A legjobb 64 között erőnyerő Szellő dominikai ellenfele ugyanis megszökött csapatától, és nem állt ki a Kecskeméti SC 25 éves bokszolója ellen. A magyar ökölvívő következő ellenfele szerdán az olimpiai kvótáért az ausztrál Matthew Corbett lesz.

A 11 fős magyar válogatottból négyen jutottak be a legjobb 16 közé. A négyből három versenyzőnek, Oltványi Dávidnak (54 kg), Káté Gyulának (64) és Szellőnek egy újabb – utóbbinak az első – siker pekingi repülőjegyet érne, a nehézsúlyú Darmos Józsefnek (91) azonban ehhez az elődöntőbe kell kerülnie. Kedden Oltványi a mongol Enkhbat Badar-Uugan, Káté az orosz Genagyij Kovaljev, Darmos pedig a svéd Babacar Kamara ellen lép szorítóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!