Hírek

2007.10.13. 14:47

Leléptek a munkások, ott hagyták a rengeteg melót

Olvasónk felújíttatta a lakását. A munkásokat előre kifizette, mire azok egy csomó vállalt tennivalót befejezetlenül hagytak ott. Hogyan bírhatja rá őket az úr, hogy fejezzék be?

Rados Virág

Az úr különösen azt fájlalja, hogy nem írtak a mesterekkel munkaszerződést, így szerinte nincs mire hivatkozni. Tény, hogy létezik a mondás, miszerint a szó elszáll, az írás megmarad, de ez a jogban nem egészen így van. A szóbeli megállapodás ugyanúgy megbízási szerződés, mint ha ezt írásban is lefektetik – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Elhangzott, hogy milyen szolgáltatást végez az egyik fél, amiért a másik egy bizonyos összeget fizet. Igaz, ennek bizonyítása valóban nehezebb, mintha volna írott szerződés, de nem lehetetlen. (Tanúkkal például.)

Az úr két lehetőség közül választhat. Vagy kötelezi a munkásokat, hogy fejezzék be a feladatokat, amelyeket vállaltak, vagy pedig eláll a szerződéstől. Utóbbi esetben visszakövetelheti annak a pénznek az arányos részét, amelyet a munkáért kifizetett. Tehát az el nem végzett szolgáltatás árát, illetve, ha van ilyen, a hozzá tartozó anyagköltséget.

Ha a vállalkozók egyik megoldásra sem hajlandók, polgárjogi pert lehet ellenük indítani, szereződésszegés, illetve hibás teljesítés címén. Fontos tudni, hogy a szerződéstől való elállásról mindig írásban kell az érintettnek hivatalos levelet küldeni. Ebben kell felszólítani őt a pénzösszeg visszatérítésére is. A másik esetben szintén küldhetünk felszólítást, de akkor ez nem kötelező.

Mindenképpen cselekedjünk, ne hagyjuk magunkat. Amíg az érintett nem ragaszkodik jogaihoz, mindig lesznek ilyen felelőtlen vállalkozók. Tanulság lehet az is, hogy kizárólag az elvégzett munkát fizessük ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!