Hírek

2007.10.25. 16:09

Leáll a balatoni viharjelzés

Október végén leáll a balatoni viharjelző rendszer, bár célszerű lenne egész évben működtetni - közölte Dobai Sándor, a rendszert működtető Rádiós Segélyhívó és Info-kommunikációs Országos Egyesület (RSOE) elnöke csütörtökön.

mti

Dobai Sándor elmondta, az utóbbi években idén volt a legszelesebb, legviharosabb időjárás a Balatonnál, ezért minden korábbinál többet kellett üzemeltetni a 26 egységből álló, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezelésében lévő viharjelző rendszert. Ugyan még sok a hajó a Balatonon, egy érvényben lévő rendelet értelmében azonban a viharjelző rendszer április elejétől október végéig működik - tette hozzá. Az egyesület elnökének beszámolója szerint a Balaton Fejlesztési Tanács kezdeményezésére komoly összefogás történt idén azért, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tavává válhasson, amelynek része lenne a viharjelző rendszer, és a vízi mentés korszerűsítése is.

 A viharjelző rendszert célszerű lenne egész évben üzemeltetni, bővíteni legalább 6-7 új egységgel, továbbá a jelenlegi állomások mintegy felét jobb helyre, a háztetőkről partközelbe kellene telepíteni - summázta a legsürgetőbb teendőket az egyesületi elnök. Bagyó Sándor, a balatoni vízi rendészet munkáját segítő, civil vízi mentést szervező VMSZ (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) elnöke arról számolt be, hogy a költségvetési lehetőségeiket már kimerítették. A tartalékaikból arra futja, hogy két mentőhajóval ügyeletet tartanak fenn október végéig, majd készenlétben állnak a tó befagyásáig Zánkán és Csopakon.

 A keszthelyi civil vízi mentők Vonyarcvashegyről tudnak szükség esetén mentőhajót indítani, így akad egy-egy bevethető egység a Balaton keleti, nyugati és középső medencéjében is. A szakszolgálat vezetőjének elmondása szerint, az elmúlt hetekben leginkább a nagy szélben a déli partra kisodródott, és a sekély vízben felfeküdt vitorlás hajókon kellett segíteni, horgászbaleset nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!