Hírek

2007.10.30. 19:22

Kockázatosak a jen alapú hitelek

Már a hazai piacon is elérhető egy ideje a lakosság számára is a jen alapú hitel jelzáloghitel, amely csábítóan alacsony kamatozása miatt rendkívüli népszerű.

T. M.

A japán jen alapú hitelek kondíciói első látásra még a többi devizahitelhez képest is kedvezőbbnek tűnnek, van azonban néhány olyan vonásuk, amely további költségekkel és kockázatokkal jár az ügyfelek számára – figyelmeztet közleményében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A japán jen az egyik legnagyobb árfolyam-ingadozást mutató deviza, ami fokozott kockázatot jelent. Mint általában a devizaalapú hiteleknél, ez esetben is a szerződésben rögzített devizanemben, ez esetben japán jenben kerülnek meghatározásra a törlesztendő tőke- és kamatrészletek. A törlesztés ugyanakkor forintban történik. A jenben fennálló tőke és kamatrészletek a törlesztés időpontjában érvényes forint/jen deviza-eladási árfolyamon számítják át forintra.

Tekintettel arra, hogy természetesen a forint/jen árfolyam előre nem meghatározható és változása még a többi devizánál is nagyobb ingadozást mutat, ezért jelentős előre nem kiszámítható bizonytalanságot jelent minden jen alapú finanszírozást igénybevevőnek. Az árfolyamváltozás kedvező és hátrányos egyaránt lehet. Amennyiben a forint erősödik a devizához képest, akkor a havi törlesztő részlet csökken, ha a forint gyengül az adott devizához képest, a havi törlesztő részlet növekszik.

A japán jen alapú hitel fokozott árfolyamkockázatának csökkentése érdekében a megjelenő hitel-konstrukciókat úgy kínálják, hogy az ügyfél válthasson az egyes devizák (japán jen, euró, svájci frank, forint) között. A devizák között azonban nincs közvetlen átváltási lehetőség, a teljes hitelösszeget először forintra váltják devizavételi árfolyamon, majd azt váltják át egy másik devizába eladási árfolyamon. A devizanemcsere esetén a kettős váltás költsége az ügyfelet terheli. A devizavételi és eladási árfolyam közötti különbség hitelintézetenként eltérő lehet, azt a hitelintézet szabadon állapíthatja meg. A japán jenben is felvehető hiteleket bevezetéskor többnyire akciós feltételekkel (alacsony kamat, 0 kezelési költség stb.) kínálják, célszerű azonban tájékozódni, hogy ezek a kedvezmények, előnyök meddig és milyen feltételekkel érvényesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!